Filmový festival Das Filmfest přichystal letos nejbohatší program ve své historii. A jako vždy představí snímky, které by jen těžko hledaly cestu do českých kin.

K vidění bude to nejlepší z aktuální tvorby německých, rakouských a švýcarských filmařů. Nebudou chybět ani zajímavá setkání se zástupci evropské kinematografie. „Letos jsme zařadili do programu řadu komedií. Za všechny bych zmínila například snímky Love Machine nebo Zač nás trestáš?. Oba filmy slavily u rakouského publika velký úspěch a já věřím, že pobaví i naše diváky,“ sdělila k festivalu Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra.

Tematické sekce

Spokojeni budou určitě všichni příznivci nejrůznějších žánrů, pro lepší orientaci jsou filmy seřazeny do tematických sekcí. Kromě tradiční sekce DAS FILMFEST SPEZIAL, dokumentární DIE DOKU, krátkometrážních SHORTS a dětské BIO JUNIOR, se můžete těšit i na další.

TENKRÁT NA VÝCHODĚ (ES WAR EINMAL IM OSTEN) nabídne u příležitosti 30 let od pádu Berlínské zdi celou řadu filmů, které na osobních příbězích zprostředkují události a náladu té doby. REBELLION & REVOLTE se zase zaměří na rebelující a často výstřední hrdiny, kteří se bouří proti společnosti.

A hold dvěma kulturním ikonám představí poslední dvě sekce RETROSPEKTIVE: BRUNO GANZ a KULT KARL MAY.

Hosté festivalu

Bez hostů se neobejde žádný pořádný filmový festival, a tak i na letošní ročník dorazí do naší metropole celá řada zajímavých osobností. „Máme velkou radost, že se nám letos podařilo do Prahy přilákat rekordní počet hostů a navíc hodně významných jmen, to z festivalu dělá atraktivní podívanou,“ řekla Klára Arpa z GoetheInstitutu.

Festival například otevře uznávaný režisér Sönke Wortmann, který v kině Lucerna osobně představí úvodní snímek s názvem A co třeba Adolf? (Der Vorname). Přijede ale i ředitel Berlinale Dieter Kosslick, německý herec Roland Wichmann, rakouská herečka Eva Spreitzhofer, německá populární herečka Caroline Peters, německý fotograf a vyhazovač z berlínského technoklubu Berghain Sven Marquardt, německá režisérka a scenáristka Annekatrin Hendel, či německý kameraman Martin Farkas a mnoho dalších.