Pandemie koronaviru zásadně mění plány i divadelním světě. Proto se také slavnostní předávání Cen Thálie, které udílí Herecká asociace už od roku 1993 za nejlepší divadelní herecké výkony, letos neuskuteční jako obvykle před plným hledištěm v Národním divadle. Místo toho pořadatelé připravují komorní vyhlášení na sobotu 14. listopadu od 20:00 prostřednictvím on-line streamu.

Mezi letošní nominované se v kategorii činohra řadí i Jakub Albrecht za titulní roli v inscenaci Bezruký Frantík. Tu má aktuálně ve svém repertoáru Divadlo pod Palmovkou, jehož zřizovatelem je hlavní město Praha. Sedmatřicetiletý Albrecht už má za sebou šedesátku divadelních rolí, kromě toho se ale objevil i v televizních seriálech jako je Modrý kód nebo Specialisté.

O divadelní cenu se utká s Janem Fišarem nominovaným za svůj výkon ve hře Odcházení, které uvádí Národní divadlo moravskoslezské, a Petrem Štěpánem, jenž ztvárnil jednu z hlavních rolí představení Ztracený ráj v Městském divadle Brno.

Ocenění za celoživotní mistrovství

Už nyní je zřejmé, že cenu za celoživotní mistrovství obdrží mezi jinými i muzikálová herečka Hana Talpová, která patřila čtyřicet let k nejvýraznějším postavám Hudebního divadla v Karlíně. Stejné ocenění letos dostanou dále herci Josef Abrhám a Hana Bauerová nebo Jan Malík za operu či tanečnice Aneta Voleská.

Novinka

Asociace nově udílí své ceny za výkony během uplynulé divadelní sezony, nikoli za kalendářní rok, jak tomu bylo dříve. Ocenění je pojmenováno po múze komedie Thálii. Jevištní výkony se hodnotí ve čtyřech tradičních oborech: činohra, opera, muzikál a balet. V každém z nich se potom zvlášť hodnotí mužský a ženský výkon. Od loňského roku přibylo také udílení ceny za mimořádný jevištní výkon v oboru alternativního a loutkového divadla.