K vidění budou s českými titulky aktuální inscenace z prestižních německých scén. Každá bude na webové stránce festivalu www.theater.cz uváděna tři dny, vždy od 20:00 do 23:59. A pro diváky zcela zdarma! Po vybraných inscenacích budou navíc následovat online diskuse s tvůrci.

Pražský divadelní festival německého jazyka otevře inscenace Marie Stuartovna z berlínského Deutsches Theater. Hamburský Thalia Theater nabídne inscenaci Boxer, dramatizaci románu hvězdy současné polské literatury Szczepana Twardocha. Z produkce Thalia Theater pochází také inscenace hry Williama Shakespeara Něco za něco, v níž se alžbětínský text dostává do 21. století. V programu nechybí ani představení slavného nezávislého souboru She She Pop s názvem 7 sester - skupinový portrét volně podle Čechova.

Letošním laureátem Ceny Josefa Balvína, kterého tradičně vybírá porota tvořená redaktory Divadelních novin, se stala inscenace Funny Games z ústeckého Činoherního studia. Dramaturg K. F. Tománek a režisér Tomáš Loužný adaptovali film rakouského režiséra Michaela Hanekeho o nezvaných hostech, kteří nabourají prázdninovou idylku jedné šťastné rodiny. Napínavá hra má nejasná pravidla, do poslední chvíle nevíme, o co se vlastně hraje.

Program a inscenace 25. Pražského divadelního festivalu německého jazyka diesmal digital na www.theater.cz.