Hru Kočkožrout slavného německého filmaře, dramatika a provokatéra Rainera Wernera Fassbindera (1945-1982), od jehož narození uplyne letos 75 let, uvedlo jako svou první premiéru v roce 2020 pražské Švandovo divadlo.

O autorovi

Fassbinder je nejvýraznějším filmařem německé nové vlny (Neuer Deutsche Film), byl nejen režisérem, ale i scenáristou a hercem, krom filmu působil i na divadle. Velký vliv na jeho tvorbu měl Bertold Brecht a francouzská nová vlna.

Mezi jeho nejznámější díla patří např. Strach jíst duši, Manželství Marie Braunové, Hořké slzy Petry von Kant, Touha Veroniky Vossové, Odpad, město, smrt ad. Během 15 let své kariéry natočil 35 filmů, 2 seriály, 24 divadelních her a 2 rozhlasové. Jeho díla se vyznačují sžíravou ironií, černým humorem a komickou groteskností.

Rainer Werner Fassbinder zemřel deset dní po svých 37. narozeninách na kombinaci kokainu, prášků na spaní a dalších drog.

Řek na německém maloměstě

Jeho hra Kočkožrout vypráví o skupince lidí z menšího města, do kterého přichází pracovat mladý Řek. Nudící se parta zvyklá ubíjet čas klábosením, popíjením a vzájemnými pletkami s nelibostí sleduje, jak námezdní dělník přitahuje místní ženy. Jeho jižanská krev a temperament kontrastují s místní nudou a frustrací. Tohle nedopadne dobře…

Teprve čtyřiadvacetiletý Fassbinder napsal Kočkožrouta v roce 1968. Právě v šedesátých letech do Německa začal masový přísun gastarbeitrů, mj. v důsledku nedostatku pracovních sil v manuálních profesích. S tím pochopitelně vyvstaly nové problémy, často spojené se skrytou xenofobií a rasismem. Jde tedy o téma, které může být blízké i současným Čechům.

Nováčci na scéně

V inovativním nastudování mladého režiséra Jana Holce se ve Švandově divadle v této inscenaci představí jak nováčci hereckého souboru Jan Grundman a Anna Stropnická, i stálice smíchovské scény Bohdana Pavlíková, Robert Jašków, Andrea Buršová nebo David Punčochář. Přitažlivost ironické inscenace zvýrazňuje scéna Jana Štěpánka, inspirovaná estetikou 60. a 70. let minulého století spolu s typickým koloritem Bavorska, z dirndlů a padacích kalhot vychází také kostýmní výtvarnice Paulína Bočková.