Inscenaci s podtitulem „Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid“ zkouší herec a režisér Tomáš Dianiška v Divadle pod Palmovkou od 4. května 2020, premiéru bude mít v září. Poprvé ji ale diváci uvidí již v červnu.

Proč 294?

Heydrichiáda měla tisíce obětí. 294 z nich bylo popraveno v Mauthausenu, šlo o pomocníky a příbuzné z výsadkových skupin Anthropoid, Silver A, Bivouac, Out Distance, Steel a Intransitive. Šlo většinou o celé rodiny včetně dětí ve věku 14 - 17 let.

Odsouzeni k trestu smrti byli stanným soudem pražského gestapa ve dnech 29. září a 5. října roku 1942. V Mauthausenu pak byli zavražděni střelou do týla. Těla byla spálena a popel vysypán na smetiště za táborem. Celkem šlo právě o 294 popravených, z nich bylo 150 žen.

Ve znamení zabíjačky

Herci pod vedením autora a režiséra Tomáše Dianišky momentálně zkoušejí obrazy nazvané Zabijačka a Odboj. Zabijačka je přitom klíčovým obrazem hry.

„Nedaleko našeho divadla je ulice Vosmíkových, kde jsem chvilku bydlel. Když mě začalo štvát, že si ten název nedokážu zapamatovat, vygooglil jsem si, kdo to ten Vosmík byl. Bohumil Vosmík byl hrdina, který dodával parašutistům maso. Jeho syn Olda se z jejich řeznictví prostřílel komandem gestapáků, kteří je přišli zatknout,“ vysvětluje autor.  

Celá hra začíná zabíjačkou, použitou jako metaforu k hrůzné době Heydrichiády. Herci v rámci přípravy absolvovali například odbornou procházku po místech Anthropoidu.

V hlavních rolích se objeví například Jakub Albrecht, Adam Vacula, Barbora Kubátová nebo nová posila Divadla pod Palmovkou Denny Ratajský. Hostování v této hře přijala např. Gabriela Míčová – držitelka Českého lva i ceny Thálie.