Příběh z roku 1957, kdy do pražských šedých Dejvic přichází elvisovský rebel Bejby, znají filmoví diváci z kultovního zpracování z roku 1993. Bejby svým nečekaným příchodem zasáhne do života číšnického pomocníka Edy Drábka, okrskáře Prokopa a jeho syna přezdívaného Kšanda a svým způsobem i do života barové zpěvačky Milady a jejího manžela, arogantního estébáka Přemka.

Jde asi o nejúspěšnější český muzikál od dob Starců na chmelu. Mnohé písničky, jako známá Jednou mi fotr povídá, zlidověly – a muzikál se dočkal i řady divadelních zpracování.

Známý příběh trochu jinak

To nejnovější pražské zpracování v Divadle Na Fidlovačce bude trochu jiné. Přípravy inscenace se ujal mladý tým studentů DAMU v čele s režisérem Adamem Skalou, kteří příběh o těžké době, ve které se být jiný nevyplácí, a o konfliktu mládí a středního věku pojal trochu jinak. Tvůrci se zaměřili právě na příběh synů, kteří nechtějí být jako jejich tátové. Oproti filmu tak do inscenace přidali úplně nové dialogy, které vycházejí ze Šabachových povídek.

Celá hra je tak divadelnější, více jde s mladými postavami a méně řeší režim, který je spíše kulisou k odvěkému příběhu o touze po svobodě.

Muzikál s živou kapelou

V obsazení se představí Daniel Krejčík nebo Lukáš Adam jako rebel Bejby, Jan Komínek nebo Marek Lambora jako číšník Eda a Josef Polášek nebo Karel Zima jako Prokop. Dále hrají Aneta Krejčíková, Štěpánka Fingerhutová, Magdaléna Kuntová, Jiří Racek a Zdeněk Vencl.

O pohybovou stránku muzikálu se postarala známá choreografka Ivana Hannichová, která již pracovala na velkých muzikálech jako Mamma Mia anebo Jesus Christ Superstar či Carmen. Inscenací provází živá hudba v podání rock and rollové kapely Green Monster.