„Severské kraťasy představí náš výběr toho nejlepšího, co krátké filmy z Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska nabízí,“ uvádí Tomáš Moravec z pořádajícího Skandinávského domu s tím, že každému severskému státu je v rámci festivalu věnován jeden blok. Diváci tak mají na výběr. Buď se můžou rozhodnout pro svou oblíbenou zemi, nebo v pěti dnech zhlédnout celou čtyřicítku snímků, a tak si užít reprezentativní filmový průřez.

Potrhlé Finsko

Každý z pětice bloků zahrnuje několik filmů, jejichž délka se pohybuje od čtyř do třiadvaceti minut. Svižným tempem tak mají návštěvníci možnost seznámit se se severskou originalitou a přímočarostí.

Festival odstartuje Potrhlé Finsko, které mimo jiné nabídne snímek, jenž získal cenu za nejlepší krátký film na festivalech v Chicagu, Štrasburku, Edinburghu či v Tampere. Film s drsným názvem Zasraní králíci vypráví příběh manželského páru, jejichž poklidný život naruší noví sousedé – satanistická sekta uctívající kult sexu.

Island a Švédsko

Následující večer bude patřit Islandu a prostor v něm dostane neklid, a to hned v mnoha podobách. Jeden ze snímků například poukáže na zneklidňující víru Islanďanů v nadpřirozeno a v bytosti z lidových pověstí, další film zase přijde s neklidem vyplývajícím z dospívání. No a třeba čtvrthodinovka nazvaná Kámoš vylíčí, jak můžou být neklidní sedmdesátníci, když se jim znovu zapálí lýtka…

Švédsko divákům naservíruje pohled pod povrch zdánlivě spořádané společnosti. Například uvidíte, že navenek vystupující elegantní dámy v důchodovém věku na společných setkáních neprobírají hlídání vnoučků, ale živě diskutují o sexuálních stimulantech a milostných zážitcích. Nebo prožijete příběh chlapce, který se smiřuje s tím, že jeho milovaný dědeček umírá.

Norsko a Dánsko

Přehlídka samozřejmě nezapomíná na Norsko. Tahle země umí být podmanivá a okouzlující, avšak dokáže také ukázat momenty, z nichž vám naskáče husí kůže.

Severské kraťasy pak uzavře blok věnovaný Dánsku. To poodhalí zákoutí lidské povahy a mezilidských vztahů, ať už těch partnerských, kamarádských, či vztahů mezi rodiči a dětmi. Například ve filmu Teď napořád budete svědky rozchodu dvou mladých lidí, kteří to naposledy roztočí – s drogami a vzpomínkami plných emocí. Snímek Vizitka zase odkryje pocity čerstvého otce, který nabyl dojmu, že jeho nová role není pro něj…