Ve staré Praze, v domě U Zlatého rohu mezi Staroměstským a Malým náměstím, se nachází Skautský institut. Toto zajímavé a živé veřejné místo přímo vybízí k setkávání lidí ze všech možných skupin a generací. Zdejší příjemná atmosféra denně láká na nové nápady nebo vzájemnou inspiraci a zábavu.

Letní biják

Veřejné projekce se množí po celé republice a letní kino začíná promítat také na pavlači v prostorách Skautského institutu na Staroměstském náměstí. Je vyhledávané především pro svou unikátní atmosféru.

Ve spolupráci s projektem Promítej i ty! připravil institut projekci dokumentárního filmu Vylidněno od uznávaného švédského režiséra Fredrika Gerttena.

Vylidněno

O čem příběh pojednává? „Zvláštní zpravodajka OSN pro přiměřené bydlení Leilani Farha cestuje po celém světě. Toronto, Barcelona, Londýn, New York – všude se opakuje stejná situace. Raketově rostou nájmy, ale nikoli příjmy. Centra měst se vylidňují, jak lidé ze střední třídy nestačí čelit neblahému vývoji stále se zvyšujících cen. Jenže jejich někdejší byty zejí prázdnotou. Finanční skupiny zjistily, že v nemovitostech lze výhodně ukládat kapitál. A radnice jen obtížně hledají způsob, jak tento celosvětový trend zvrátit,“ popisují příběh zástupci Skautského institutu.

Zasvěcený komentář k dokumentu navíc dodávají světově uznávané osobnosti jako například socioložka Saskia Sassen, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, i spisovatel skrývající se před mafií Roberto Saviano.

Tématická debata

Před filmem si určitě nenechte ujít příležitost navštívit diskusi o nedostupnosti bydlení. Pozvání přijala absolventka FSVUK Jitka Modlitbová, která působila několik let na Ministerstvu práce a sociálních věcí na oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování a nyní je ředitelkou Centra sociálních služeb B. Bureše Armády Spásy. Debatovat se bude o dostupném a sociálním bydlení v České republice.