Pod hlavičkou „Zkrátka studenti“ se představí vybraní zástupci nejen českých filmových škol - tedy mladí filmaři z pražské FAMU, písecké FAMO, zlínské Univerzity Tomáše Bati a bratislavské VŠMU.

Návštěvou a ohlasem diváci podpoří tvorbu mladých talentů, kteří budou jednou svými filmy utvářet českou a slovenskou kinematografii. Po skončení bude vybrán nejlepší „kraťas“ večera.

Krátké filmy na všechny způsoby

iShorts je nezisková organizace, které jde o propagaci krátkých filmů a setkávání diváků s jejich tvůrci. Několikrát ročně přináší v tematických večerech to nejzajímavější z českých i zahraničních krátkometrážních snímků. Cykly jsou zaměřené nejen na studentskou tvorbu, ale přináší i to nejlepší z významných filmových festivalů, tedy z Cannes, Berlinale, Clermont-Ferrand, Sundance a mnoha dalších.

K divácky oblíbeným patří také pásma krátkých hororů, soutěž o nejlepší kameru v krátkém filmu nebo programy zaměřené na světové metropole New York a Londýn.

Studenti i oscaroví matadoři

Jako první ve střední a východní Evropě v rámci iShorts probíhá také uvedení snímků všech finalistů ceny americké Akademie filmových umění a věd za nejlepší hraný a animovaný krátký film včetně vítězných snímků. Tento cyklus se několikrát do roka opakuje, sledujte proto stránky projektu.