Divadla by se měla otevřít jako poslední, a to za dodržení určitých podmínek. Pražská divadla se na konec omezení, vyvolaných pandemií, připravují. V současné době je postupně obnovován provoz pokladen (většinou v upraveném režimu) a v řadě divadel se již zahajuje prodej předplatného na sezonu 2020/21.

Hrát se bude

Část divadel s tím, že by hrála již tuto sezonu, nepočítá, část se ale na tuto variantu chystá. Jako třeba holešovické Studio Hrdinů. To nemá stálý soubor, herci jsou vesměs bez stálého angažmá, a tak tři měsíce byli bez příjmů. Proto se divadlo chystá od června hrát, byť počítá s určitými omezeními a podle produkční Magdaleny Zelenkové i s možnými obavami diváků.

Tragický osud filozofa Patočky

Odehrají se například poslední představení inscenace Kacířské eseje. Ty už svým názvem odkazují k jednomu z nejvýznamnějších děl filozofa Jana Patočky, Kacířským esejům o smyslu dějin. Právě Patočka je hlavním hrdinou inscenace režiséra Miroslava Bambuška.

Kacířské eseje popisují závěr filozofova života, tedy dobu po sepsání Charty 77 a následnou perzekuci, vedoucí k předčasné smrti. Inscenace je expresivním, přesto přehledným rejem, ve kterém se mísí policejní výslechy s poetickými odkazy k Máchovi, Beethovenovi nebo i k Pavlu Zajíčkovi. V hlavní roli se představí Miloslav Mejzlík.

Vojtěch Dyk v hlavní roli

Uvedena bude i další zajímavá hra – adaptace románu Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock. Autorem a režisérem zároveň je český divadelní matador Miloš Horanský, který svou inscenaci charakterizuje jako „hru o hovorech i zápasech s Bohem a s láskou“. Jeho Theo Mundstock v podání Vojtěcha Dyka není zlomený člověk, je vřelý, pevný a citlivý – všechno ovšem lomeno dobou holocaustu. To vše na minimalistické, a přesto velmi silné scéně známého výtvarníka Michala Pěchoučka.

Majer o Česku

Dalším uvedeným titulem bude oblíbená inscenace pro jednoho herce, nazvaná Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, která tematizuje ideu Česka a češství. Hra prozaika Davida Zábranského byla napsána přímo na objednávku Studia Hrdinů, konkrétně režisérky Polívkové a krom tématu „domovina“ se zabývá i životním osudem herce a truhláře Stanislava Majera, který vystoupí v hlavní a jediné roli a který za tuto inscenaci získal Cenu divadelní kritiky za Mužský herecký výkon roku 2016.