Den otevřených dveří už několik let zahajuje sezonu oblíbené pražské scény na Smíchově. Zvědavým návštěvníkům představí divadelní prostory, do kterých se normálně diváci nedostanou a přiblíží rozmanité divadelní profese, bez nichž se žádné představení neobejde. Po této návštěvě tak již každý bude vědět, co je forbína, kde najdeme tahy a kolik jich divadlo má, anebo co je třeba dekadentka.

Prohlídky

Rolí zasvěcených průvodců se stejně jako každý rok zhostí členové souboru Švandova divadla, těšit se můžete na známá jména jako je například Robert Jašków, Luboš Veselý, Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, či Marie Štípková. Každý z nich navíc prohlídku okoření po svém a kromě exkurze do historie této divadelní scény, která sahá do druhé poloviny 19. století, zazní i historky z pestrého hereckého života.

Prohlídky začínají v každou celou hodinu a rezervace předem na ně není nutná, dopolední jsou určeny školám, od tří do šesti pak veřejnosti.

Tématem je divadlo

Každý ročník Dne otevřených dveří má ve Švandově divadle nějaké jednotící téma, související s některým zdejším titulem. Letos se týká komedie Smrt mu sluší, která popisuje právě život jednoho divadla.

„Den otevřených dveří letos věnujeme magickému světu divadla, ale hlavně práci lidí, kteří se - vedle herců, autorů a režisérů – denně starají o to, aby se tohle kouzlo večer co večer znovu opakovalo: od techniků, maskérek a garderobiérek, přes činnost inspicientů a inspektorek hlediště, až po dramaturgii a oddělení marketingu,“ vysvětluje ředitel smíchovské scény Daniel Hrbek.

V 19:30 hodin zakončí program vernisáž nové výtvarné zdi, kterou vytvoří herec Švandova divadla Jacob Erftemeijer, jehož můžete vidět v hlavní roli inscenace Bratr spánku. I jeho dílo se, jak jinak, inspiruje divadelním prostředím a životem herců.

Bohatý doprovodný program

Divadlem ožije i prostor Štefánikovy ulice, divadelní kavárna a obě zdejší scény. Připraveny budou soutěže, prezentace uměleckých workshopů, i písničky z nejnovějšího představení U Temné Irmy a chromé krásky v podání Hereckého studia Švandova divadla.