Pod cizím pojmem se skrývá prostě video blog, tedy video příspěvek, který se může věnovat různým tématům – v případě Švandova divadla zdejší dramaturgie pokračuje v tradici, kterou úspěšně rozvíjí už několik let - uvádění českého původního dramatu. Texty zde uváděných her navíc divadlo často samo iniciuje.

Projekt odstartoval Martin Františák

A protože má svůj okruh spolupracujících autorů, pro video kanál Švandova divadla píší čeští básníci a autoři krátké povídky či pozastavení, která budou interpretovat herci místního souboru. Sérii odstartoval umělecký šéf divadla Martin Františák, jehož text Těch několik prvních dnů v interpretaci herečky Marie Štípkové již na Youtube najdete.

Autorky zastoupí Hančilová a Tučková

Na příspěvek Martina Františáka navazují texty básníka a novináře Ivana Motýla, anebo mladé talentované dramatičky Barbory Hančilové, která působí jako dramaturgyně v Divadle na Vinohradech. Na podzim 2011 uvedlo Studio Švandova divadla její Kai/Abe 2011, také Hančilové zatím poslední hra Trollové mezi námi byla v říjnu 2018 uvedena ve Studiu Švandova divadla.

Svým textem se představí i autorka slavných Žítkovských bohyň a držitelka Ceny Magnesia litera Kateřina Tučková, která s divadlem spolupracovala na hře Bratr spánku.

Je nač se těšit

Dále se diváci mohou těšit na texty dramatika a režiséra výrazně spjatého s jevištěm Švandova divadla Doda Gombára, anebo spisovatele a právníka Josefa Holcmana, jehož hru Lámání chleba také divadlo uvedlo. Osloveni byli i další autoři, videa divadlo pravidelně přidává.