Letošní filmová přehlídka opět nabídne světoznámé i začínající režiséry komedií i dramatických italských filmů, díky nimž nahlédnete do současné italské společnosti. Jako vždy dojde na hlavní témata z politického i kulturního života, na různé problémy, kterým lidé v Itálii denně čelí, na zvyky, módní trendy a tendence rozšířené v této zemi.

Projekce za účasti režiséra

Přehlídku v Praze zahájí dojemná komedie od Francesca Falaschiho pod názvem S chutí Toskánska (Quanto Basta). Jak sám název napovídá, snímek bude tak trochu o jídle, ale hlavně o nevšedním přátelství.

Hlavní roli v něm sehraje úspěšný michelinský šéfkuchař, který skončí kvůli svému neovladatelnému hněvu ve vězení. Když vyjde na svobodu, musí odpracovat veřejně prospěšné práce. Bude muset učit vařit skupinku s Aspergerovým syndromem. V jednom ze svých studentů objeví kulinářského génia a pomůže mu vyhrát kuchařskou soutěž. Stane se z nich originální tým a žádný sen pro ně nebude tak nesplnitelný.

Novinka ve festivalovém programu

Kromě dalších úspěšných filmových dramat a komedií letos festival připravil i jednu zajímavou novinku. O jakou se jedná, sdělila ředitelka Italského kulturního institutu v Praze Alberta Lai.

„Do festivalového programu byl zařazen také koncert Pražského komorního orchestru, který pod vedením Waltera Attanasiho zahraje skladby autorů jako jsou Nino Rota, Nicola Piovani a Luis Bakalov, vybrané z nejslavnějších filmů Federica Felliniho, čímž oficiálně zahájíme oslavy blížícího se výročí sta let od narození světoznámého režiséra.“