Letošní ročník Palm Off Festu zahájí slovenský soubor Divadla Jozefa Gregora Tajovského ze Zvolena s inscenací Čepec. Hra o současném slovenském venkově vychází z beletristické prvotiny autorky Kataríny Kucbelové, jež se na Slovensku stala oblíbenou u odborného i laického čtenářstva.

Tři z inscenací, které jsou na programu Palm Off Festu, vznikly v rámci mezinárodního projektu Kreativní Evropy Face to Faith. Divadlo pod Palmovkou je jedním ze sedmi partnerů, kteří ho realizují. Další partnerské subjekty jsou ve Finsku, Německu, Itálii, Polsku na Ukrajině a také v Izraeli.

„Cílem celého projektu je pochopení významu víry v evropské společnosti prostřednictvím divadelních projektů a konferencí. V Divadle pod Palmovkou vznikla inscenace romeo&julie2022 v režii mladého rumunského režiséra Alina Neguțoiu, na festival v rámci tohoto projektu přivážíme představení z Ukrajiny a Finska,“ uvedl ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou Michal Lang.

Sérii představení z projektu Face to Faith zakončí 21. října ukrajinský soubor ze lvovského Jam Factory Art Center, který i navzdory válce a ruské agresi v srpnu uvedl premiéru inscenace Beilisův případ. Inscenace se vrací o více jak sto let zpět do Kyjeva, který tehdy patřil pod ruskou správu a kde se v letech 1911–1913 odehrál soudní proces s Mendelem Beilisem. Tento proces zneužilo imperiální Rusko k vytvoření vnitřního nepřítele, jimiž měli být příslušníci židovské menšiny. Inscenátoři na Beilisově případu ukazují, jaké podobné, nebo dokonce stejné mechanismy ovládání veřejného mínění používá i současné Rusko ohledně napadení nezávislé Ukrajiny.

Palm Off Fest uzavře 26. října německá inscenace Waste! divadla Schuspiel Stuttgart pracující s principy dokumentárního dramatu. Performance poukazuje na problém likvidování tříděného odpadu způsobem, který znečišťuje životní prostředí.

Součástí programu budou diskuse s tvůrci po každém představení, v divadle bude také výstava současné polské divadelní fotografie. V sobotu 22. října se na Studiu Palm Off uskuteční diskuse pod letošním festivalovým mottem Chceme něco jinýho! zaměřená na aktuální společenská i kulturní témata. Doprovodný program doplňuje výstava v Galerii Světova 1 s názvem Jacuzzi of Despair.

Podrobnosti o festivalu, programu i vstupenkách na webu palmoffest.cz.