Akci True story: Dokumentární talkshow pořádá Institut dokumentárního filmu a KineDok a pro návštěvníky je zdarma. Během večera se tak dozvíte, co současná tuzemská dokumentární tvorba nabízí, navíc budete mít možnost potkat se s některými našimi tvůrci, kteří pohovoří o svých dokončených filmech.

More Miko

Například režisér Robin Kvapil představí v zastoupení producentky Martiny Štruncové svůj film More Miko. Tento dokument sleduje příběh polovičního Roma, řidiče kamionu Jaroslava, který je spoluzakladatelem občanské iniciativy Češi pomáhají. Spolu s dalšími podobně naladěnými nadšenci tak podává pomocnou ruku lidem na útěku.

Ve svém snímku Kvapil dokumentuje Jaroslavovo počínání – divák se tak spolu s ním dostane mimo jiné do uprchlických táborů i do Senátu.

Tady Havel, slyšíte mě?

Dalším režisérem, který bude 15. září v Ponrepu přítomen, je Petr Jančárek, jenž uvede titul nazvaný Tady Havel, slyšíte mě? Autor dokumentu slibuje nevídaný příběh, dosud nezveřejněné záběry a absolutní otevřenost. Jak režisér už dřív uvedl, někdejšího prezidenta by chtěl představit jako člověka, který měl politickou i uměleckou kariéru, ukázat chce ale i jako lidský rozměr.

Petr Jančárek byl s exprezidentem v kontaktu necelé tři roky, jejich spolupráci ukončila Havlova smrt v prosinci roku 2011. Ve snímku nechybí záběry přibližující provoz Havlovy kanceláře, natáčení filmu Odcházení, který někdejší hlava státu režírovala podle své divadelní hry, diváci ale uvidí také záběry ze soukromí, například jak Havel doma luxoval nebo jeho návštěvu u holiče.

Jak jsem potkala losy

Dalším hostem bude Hana Nováková, ta představí svůj dokument Amoosed - Jak jsem potkala losy. Jak sám název napovídá, ústřední linkou snímku jsou losi. A skutečnost, jak proměnili život a pohled na přírodu všem postavám, kterým zkřížili cestu, a to napříč zeměmi.

Svou pouť za „totemovými zvířaty“, jak losy autorka nazývá, se Hana Nováková rozhodla zahájit v pátém ročníku na FAMU. První losí historie na sebe nabalila další a ta zase další, až společně vytvořily dramatický oblouk vedoucí přes dvě třetiny Evropy do daleké Kanady,“ říká režisérka Nováková.

„To, co jsem s bizarním sudokopytníkem z bažin a mokřadů zažila já, se dávno přede mnou přihodilo mnoha dalším: českému zoologovi a českému veterináři, ruskému laserovému fyzikovi z losí domestikační stanice, švédskému obchodníkovi se dřevem a norským a kanadským lovcům. Jediní lidé, kterým nikdo otevírat oči nemusel, byli původní obyvatelé Kanady, kmen Miq´maků, u nichž náš film končí. Právě oni se vzbouřili ve chvíli, kdy bílí lovci zastřelili bílého losa, jejich duchovní totem,“ dodává Nováková s tím, že během natáčení dostala výživnou lekci o povaze různých akademických zkoumání.