Festival každý rok přináší to nejlepší, co se uplynulý rok urodilo v oblasti divadla pro děti. A jelikož jde o festival soutěžní, každý rok je vyhlášena Cena Vojty Šálka (pojmenována je po synovi ředitelky divadla Daniely Šálkové) pro nejúspěšnější představení festivalu dle hlasování diváků. 

Během celého festivalu navíc divadlo spolupracuje také se studenty Divadelní vědy Divědy, kteří budou průběžně recenzovat všechna festivalová představení a na závěr udělí odbornou Cenu Dítko.

Adaptace, kam se podíváš

Uvedené inscenace tak mají šanci získat hned dvě ceny! A kdo že se o ně bude ucházet? Domovská scéna festivalu je zastoupena premiérovým titulem Nebe – peklo, který vypráví příběh jedné odhodlané maminky, jež se vrací ke svému synkovi a nedbá přitom ani na čerty, ani na anděly.

Pro větší děti je tu pak třeba adaptace románu průkopníka vědecko-fantastické literatury Julese Verna Tajemný hrad v Karpatech (1892). Adaptace Víta Peřiny, stejně jako slavný film Oldřicha Lipského, míří do komediálně - parodických vln. To je ale jediná podobnost s filmem. Divadelníci si zvolili linku operní pěvkyně Stilly, do níž byli zamilovaní oba hlavní hrdinové románu – hrabě Telek i zlotřilý baron Gorc. Díky celé řadě vložených písňových čísel se adaptace blíží až k žánru bláznivé operety, či jakési komické poloopery. Úspěšný titul přiveze plzeňské Divadlo Alfa.

Dvakrát Kladno

Adaptací známého titulu je i další inscenace, tentokrát tvůrci z kladenského divadla zabrousili do povinné literatury a sáhli po Babičce Boženy Němcové. Realistický román z roku 1855 je hrán v moderní dramatizaci scenáristy dvoudílného filmu Antonína Moskalyka z roku 1971. V titulní roli se představí Zuzana Mixová, která letos slaví 40 let na kladenském jevišti.

Z Kladna je i další soubor, loutkové Divadlo Lampion, který se zaměřuje na nejmenší diváky. Režisérka (a zároveň známá autorka dětských knih) Marka Míková také sáhla po adaptaci. Vybrala si Karafiátovy Broučky. Loutkové zpracování dnes již klasického příběhu připomene některé lidské vlastnosti, a to nejen ty dobré.

Na festivalu zahrají také divadelníci z Liberce, Ústí nad Labem, Mostu anebo Brna. Dítě v Dlouhé má tradičně také doprovodný program včetně oblíbeného divadelního jarmarku s výtvarnými dílnami, soutěžemi, či prohlídkami zákulisí.