Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě.

Zaobírá se různými úhly pohledu na rozmanitá témata z rozličných oblastí lidského konání po celém světě. Podle zakladatele této přehlídky Igora Blaževiče nejde o to dogmaticky určovat, co je nebo není správné, jako spíše navozovat v lidech touhu po diskusi, zájem o témata, která přesto, že se leckdy odehrávají na druhém konci světa, by mohla a měla zajímat i nás.

Klimatická krize a její dopady

Společným jmenovatelem letošního ročníku je klimatická krize a její dopady jak v globálním, tak lokálním měřítku. „Ta nikam nezmizela. Jen byla překryta další, momentálně aktuálnější, krizí globálních rozměrů. Cítili jsme, že věrni ročníkovému tématu i poslání festivalu zůstaneme tím, že na naší lokální, české úrovni, ukážeme, že s dopady krizí je možné bojovat,“ řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Festivalové srdce a další kina

A kam můžete na zajímavé snímky zajít? Srdcem festivalu bude areál Kasárna Karlín. Od 11. do 13. září 2020 zde bude uvedeno 16 dokumentárních snímků, z nichž 14 doprovodí debaty s tvůrci nebo odborníky.

Kromě toho se uskuteční od 11. do 22. září 2020 program festivalu také v pražských kinech Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor.

Zahajovací premiéra v letním kině

Hned na začátku festivalu si můžete užít světovou premiéru snímku Češi jsou výborní houbaři od Apoleny Rychlíkové. Dokument sledující pohledem mimozemských výzkumníků vztah Čechů k přírodě a krajině má premiérový charakter i pro samotný festival. Díky mimořádnému termínu bude první zahajovací projekcí v historii festivalu, která se uskuteční v letním kině.

Psí láska a Provinční městečko E

Kromě "Houbařů" uvidíte také snímek nazvaný Psí láska Lindy Kallistové Jablonské. Svéráznou hlavní hrdinkou dokumentu o drsné přírodě a ještě drsnějším závodu je česká musherka (jezdkyně se psím spřežením) Jana Henychová. Film pojednává ale i o životě, v němž je pes nejlepším přítelem člověka způsobem, který si většina z nás nedokáže ani představit.

Na programu je mimo jiné i Provinční městečko E, za které si odnesl Zvláštní cenu poroty České soutěže Dmitrij Bogoljubov. Uvidíte, jak se žije ve městě, které čerpá z minulosti staré tři čtvrtě století. A jak se může vítězství nad fašismem proměnit v rukou putinovské garnitury v nástroj rozdmýchávající novou nenávist.

Diskuse a debaty

Jako vždy nebudou chybět zajímavé debaty s tvůrci snímků a jejich představiteli. „Diskuse s režiséry a režisérkami, hrdiny a hrdinkami filmů, lidskoprávními aktivisty i českými experty a expertkami jsou pro Jeden svět stejně důležité jako promítání filmů. Diskutujeme po většině projekcí, program Mluvící kino přináší sérii exkluzivních debat se zahraničními experty a osobnostmi k vybraným důležitým tématům současnosti,“ dodal k programu Ondřej Kamenický.