„Muzika, zvuky, ruchy… program letošních DEF je vysloveně hudební! Ať už jde o původní kompozice Nicka Cavea a Warrena Ellise k přírodopisnému snímku Sněžný levhart, kaskádu zvuků v režijním debutu Přízrak od muzikanta Para One, nebo moderní trap v rapperském příběhu Lovely Boy,” říká k výběru filmů dramaturg DEF Šimon Šafránek a dodává: „Festival zahájí dánská komedie Miss Viborg. Debut Marianne Blicher je zářivě barevný a prudce nekonvenční pohled na ospalé maloměsto. Je to ohromně svěží příběh o nečekaném přátelství.”

Dny evropského filmu letos budou poprvé jako soutěžní festival. Hlavní soutěž představí debuty zařazené do sekce „Poprvé“ a druhá soutěž se zaměří na hudební filmy zařazené do sekce „Film a hudba“. Diváci budou mít možnost hlasovat o filmech v rámci celoevropské akce LUX Award. Vítězové si odnesou ocenění BEST FILM DEBUT a BEST MUSIC FILM. Kompletní seznam soutěžních filmu je k dispozici na webových stránkách festivalu.

29. ročník Dnů evropského filmu promítne snímky, které by si jinak cestu do českých kin nenašly. V celkem 6 programových sekcích se širokým tematickým záběrem uvede výrazné debuty, oceňované snímky z prestižních festivalů, animované filmy i filmy pro mladší publikum, rodiny s dětmi, dokumenty i filmy starých mistrů.

Dny evropského filmu se vrací do sálů kin a, jak napovídá vizuál s fénixem rodícím se z popela, bude v plné síle!

https://2022.eurofilmfest.cz/