Studio Ypsilon vzniklo v roce 1963 v Liberci původně jako nezávislá amatérská experimentální skupina v podmínkách Vojenského útvaru 3256. Založil ho Jan Schmid (který byl v té době na vojně).

V roce 1969 došlo k profesionalizaci Studia Ypsilon jako druhého souboru Naivního divadla – dříve Severočeského loutkového divadla. První divadelní inscenací bylo Encyklopedické heslo XX. století (1964). V roce 1978 se divadlo přesunulo do Prahy, do sálu ve Spálené 16. Prahou pak soubor několik let putoval, aby definitivně zakotvil právě v tomto sále.

Historie Spálené ulice po „ypsilonkovsku“

V průběhu let si Ypsilonka zasloužila přední místo mezi českými divadly, především díky své originální poetice a metodě kolektivní improvizace. Po sametové revoluci začalo divadlo dobývat i ostatní kontinenty a se svými inscenacemi projezdilo doslova celý svět.

Výročí, které na tuto sezonu připadá, se věnuje nová inscenace nesoucí příznačný titul Spálená 16. Jejím autorem i režisérem je Jan Schmid a premiéra je naplánovaná na 10. prosince 2019. Diváci budou mít možnost projít se historií Spálené ulice od dob Karla IV. až po dnešek a dozvědět se, které významné osobnosti v průběhu staletí v ní žily a co se v ní událo. To vše v klasické ypsilonkovské poetice a s řadou hudebních čísel.

Divadlo, které se vyvíjí

Ypsilonka ale není nějakou historickou konzervou divadla 60. či 70. let. Jde o otevřenou společnost, kde starší generace jako Jana Synková, Jiří Lábus, Petr Vacek, Jan Jiráň přirozeně funguje s mladými absolventy DAMU, jako jsou Petr Vršek, Jiřina Vacková, Bára Skočdopolová, Renata Rychlá, Lumíra Přichystalová. Repertoár i hlediště divadla je tak stále otevřeno mladým i životem zkušeným, kteří zde mohou najít společnou řeč…