Burian začínal se svými komickými výstupy v roce 1916 na kabaretní scéně v Rokoku a ty nejslavnější, jako byla Italská opera, Řecko-římský zápas se židlí, Muž s penkalou a parodie na vojenský dril Svěcení praporu či C. a k. marodka, se staly pravidelnou součástí programové nabídky,“ říká Justina Kašparová, archivářka Městských divadel pražských.

V letech 1923-1925 Burian působil v Rokoku jako ředitel, poté se rozhodl, že se stane vlastním pánem. Své divadelní podnikání vysvětloval: „Nemohl jsem udělat nic rozumnějšího, než peníze vydělané svými vlastními ústy, strkat též do své vlastní kapsy.“ Po krátkých působeních na scénách v hotelu Adria a na Smíchově se roku 1930 přestěhoval do dnešního divadla Komedie.

Divadelní provoz Burianova divadla byl zahájen 19. prosince 1930 premiérou Co dokáže Lemlíček. Představení tehdy mohlo vidět až 850 diváků, protože kapacita hlediště byla oproti dnešnímu stavu téměř trojnásobná. Sál byl vybaven nejmodernější technikou a prostorná foyer obložena vybraným mramorem,“ říká Lenka Dombrovská, editorka knihy Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.

Mnohé z inscenací uvedených v Komedii se pak objevily i na stříbrném plátně. Období strávené v divadle Komedie představuje vrchol Burianovy kariéry. Ta byla násilně přerušena, když byl v květnu 1945 neprávem obviněn z kolaborace s nacisty.

Výstava Komedie Vlasty Buriana

Na návštěvníky divadla čeká, jakmile se uvolní mimořádná opatření, výstava s materiály z archivu – například plakáty z Burianovy éry – i pracemi mladých umělců. „Abychom touto výstavou navázali na předchozí progresivní období, rozhodli jsme se nedívat pouze zpět a oslovili jsme pět výtvarníků, aby v prostorách Komedie vystavili díla s tématy historie, divadlo a smích. Většina jejich prací vznikla speciálně pro tuto výstavu. V první části tedy uvidíte KOMEDII, která může být veselá, směšná i tragická. Vystavují zde: Patrik Adamec, Tereza Bartůňková, Dorothea Hofmeisterová, Andrea Malinová a Michal Nagypál,“ uvádí k výstavě programová kurátorka Komedie, Lenka Dombrovská.

Již nyní je v pokladně divadla v pasáži Vlasty Buriana k vidění jeden exponát - třímetrová groteskní socha Kostlivec od Patrika Adamce - a plakát, který zve na připravenou výstavu.