V současné situaci, která může být právě pro rodiče a děti velmi náročná, chce divadlo poskytnout kvalitní zábavu pro celou rodinu v bezpečném prostředí bez reklam či nevhodného obsahu. Na on-line platformě Televize Minor tak vzniká filmotéka s exkluzivním výběrem krátkých animovaných filmů jako alternativa k mainstreamové tvorbě volně dostupné na internetu.

V tuto chvíli filmotéka obsahuje 30 krátkých filmů a následně bude každý měsíc doplňována přibližně o 10 novinek. Filmy jsou rozdělené do dvou věkových kategorií “Mini” a “Školák”, ovšem díky jejich různorodosti lze předpokládat volný výběr dle individuálního vkusu dětí i dospělých. Divadlo Minor i na této platformě uplatňuje svůj dramaturgický přístup, tj. nabízí širokou škálu témat, žánrů, výtvarných stylů od příběhů přes drobné anekdoty po abstraktní umělecké filmy. Filmy se liší i délkou, ta se pohybuje od 1 do 19 minut, průměrná délka jednoho filmu je okolo 5 minut.

Na filmové kolekci spolupracuje divadlo s filmovými školami, především s FAMU a UMPRUM, a produkční společností 13ka. „Vzhledem k tomu, že filmy primárně nevznikaly za účelem diváckého či komerčního úspěchu, je z nich cítit tvůrčí svoboda nezatížená konvenční filmovou výrobou. Děti tak mají možnost nahlédnout na filmovou tvorbu jako na druh umění s jinými estetickými kvalitami, než je k vidění v běžných médiích. Řada filmů je volně dostupná, ovšem pro běžného diváka velmi těžko dohledatelná. Kromě toho některé filmy získaly několik ocenění, aniž by měly šanci oslovit širší okruh diváků, což je škoda. Proto jsme se rozhodli tyto filmy shromáždit na jednom místě a nabídnout tak dětem i rodičům jakousi alternativu divadla Minor on-line, která ovšem bude fungovat i po otevření divadel. Nejedná se tedy pouze o náhradu, je to další z minorských “mimodivadelních” aktivit, která momentálně jako jediná může plnohodnotně fungovat,” říká Petra Zichová, dramaturgyně divadla Minor.

Televizi Minor mohou na www.minor.cz sledovat registrovaní uživatelé. Funguje formou VOD, tj. na základě předplatného, které je koncipováno jako příspěvek na její provoz. Ceny předplatného se pohybují od 65 Kč/měsíc až po 500 Kč/rok.

Divadlo Minor