Švandovo divadlo při příležitosti stoletého výročí premiéry hry R.U.R Karla Čapka uvádí prezentaci unikátního projektu THEAITRE, který zkoumá, zda umělá inteligence dokáže napsat divadelní hru. Během několika měsíců počítač generoval obrazy ze života robota, který musí čelit radostem a strastem každodenního života. A odkryl, jak vnímá základní lidské otázky jako je narození, umírání, touha po lásce, hledání pracovních příležitostí, či stárnutí. Projekt vznikl ve spolupráci Švandova divadla, MFF UK a DAMU.

Premiéra "hry psané robotem" bude navíc světová. Do sdílení události prostřednictvím sociálních sítí se zapojí Česká centra Athény, Berlín + Tschechische Kultur Düsseldorf, Bratislava, Brusel, Kyjev, Londýn, Milán, Mnichov, Moskva, České centrum Budapešť, New York, Paříž, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv + Český dům Jeruzalém, Tokio, Vídeň, Česká centra - ústředí). Neobvyklou divadelní událost tak může spolu s domácím publikem sledovat i světová veřejnost.

Online světovou premiéru bude možné zhlédnout 26. února 2021 v 19:00 hodin, a to v české verzi či pro zahraniční diváky s anglickými titulky, na tomto odkazu. Po představení bude následovat diskuze s odborníky simultánně překládaná do angličtiny.

Další informace na stránkách Švandova divadla.