Hra Kryptogram z roku 1994 je rodinným dramatem odrážejícím současnou nejistotu v nejintimnějších lidských vztazích. Jde o titul pro tři herce – ženu, muže a dítě (v inscenaci Divadla X10 ovšem hrané dospělým hercem.) Desetiletý chlapec John se připravuje na výlet, který má podniknout se svým otcem a jeho přítelem Dellem. Tatínek se však z práce dlouho nevrací, jeho místo chce zaujmout jeho údajný přítel… Kde je otec, kdo lže a proč chlapec slyší hlasy? A je dobré dávat mu do ruky otcův nůž?

Hra vyniká napínavou atmosférou a skvělým vykreslením všech tří postav.

Od herce ke psaní

Její autor, americký dramatik David Mamet, se narodil v roce 1947 v Chicagu, později studoval filmovou školu Goddard College ve Vermontu a divadelní školu Neighborhood Playhouse School of Theater v New Yorku. Svou kariéru odstartoval coby herec a divadelní režisér.

Divadelní hry začal psát v polovině 70. let, kdy se proslavil tituly jako Sexuální perverze v Chicagu anebo American Buffalo. V roce 1984 mu za hru Glengary Glen Ross byla udělena Pulitzerova cena.

Filmová kariéra

Právě podle této hry o osm let později natočil James Foley stejnojmenný film s Al Pacinem, Jackem Lemmonem, Alecem Baldwinem (česky jako Konkurenti). Nejde o jediné zfilmované Mametovo dílo – je podepsán pod díly jako Pošťák zvoní vždy dvakrát anebo Vrtěti psem. Za svoji filmovou práci získal několikrát nominaci a roku 1986 Cenu Americké Akademie Oskar. Stále ale zůstává hlavně divadelním autorem.

Za českou verzí jeho hry Kryptogram stojí renomovaná překladatelka Jitka Sloupová, režie se ujala Silvia Vollmannová. V inscenaci, která má premiéru 19. února, hrají Marie Švestková, Václav Marhold a Marek Pospíchal. Partnerem Divadla X10 je Hlavní město Praha.