Kulturní institut Spolkové republiky Německo působí po celém světě. Podporuje především znalost německého jazyka a také mezinárodní kulturní spolupráci. Nabízí k tomu různé příležitosti.

Kino Goethe

Prostor v centru města pořádá například pravidelné projekce v originálním německém znění s českými titulky. Nabízí snímky napříč všemi žánry. Setkat se tak můžete s dokumentárními filmy, komedií, filmy pro děti nebo hudebními snímky. Navíc před programem můžete na místě navštívit příjemnou kavárnu.

Pozdrav z Fukušimi

11. března je na programu zajímavý film, který zpracovává téma fukušimské jaderné havárie. V syrovém příběhu, ve kterém zní smích i pláč, se stvoří křehké přátelství mezi starou gejšou a mladou Němkou.

Mladá Marie odcestuje jako dobrovolnice do Japonska, do prefektury Fukušima, kde chce pomáhat místním obyvatelům po jaderné katastrofě z roku 2011. Sama přitom utíká ze svého domova před bortícími se sny o vlastní budoucnosti. Jejím úkolem je pomáhat lidem postiženým katastrofou, kteří i po letech žijí v nouzovém ubytování.

Brzy však dojde k poznání, že se se svou cestou mýlila. Když se rozhodne vydat se opět pryč, potká svéhlavou Satomi a zároveň poslední gejšu z Fukušimy. Ta se zase přes zákaz rozhodla vrátit do svého zničeného domu v zakázané zóně.

Jak dopadne až příliš osobní setkání dvou naprosto odlišných žen, které mají za sebou nelehkou minulost? Nechte se překvapit.

Filmové ocenění

Snímek měl premiéru na Berlinale 2016, byl nominován na Německou filmovou cenu a německá herečka Rosalie Thomass získala za ztvárnění hlavní role Bavorskou filmovou cenu.