Kdo tuto filmovou přehlídku zná, tak ví, že se koná dvakrát do roka, vždy v létě a v zimě. A jejími dramaturgy jsou sami diváci, kteří si určí, jaké filmy se na programu Best Film Festu objeví.

I tento ročník bude žánrově pestrý. Na své si tudíž přijdou jak milovníci komedií, tak napínavých thrillerů, či dramat, chybět nebude ani romantika, vítězové letošních mezinárodních filmových festivalů a zkrátka nepřijdou ani děti.

Z českých filmů komedie, road movie nebo drama

Českou kinematografii tentokrát zastoupí snímek debutujícího režiséra a úspěšného scenáristy Petra Kolečka – letní komedie Přes prsty, která vás zavede do prostředí plážového volejbalu. Poslední aristokratka režiséra Jiřího Vejdělka je zase zimní komedie a tak vás příjemně naladí na blížící se Vánoce.

Z tuzemských filmů se bude ještě promítat road movie Staříci z dílny režisérského dua Martin Dušek a Ondřej Provazník. Snímek je natočený podle skutečné události – popisuje příběh bývalého politického vězně, který se vrací zpět do Česka. Na letišti na něj už čeká jeho kamarád a společně se vydávají na důležitou misi – zabít komunistického prokurátora Mráze, který nebyl za své zločiny potrestán.

Nelze nezmínit také oceňované černobílé drama Václava Marhoula Nabarvené ptáče, o kterém psaly světové deníky ještě před tím, než snímek vstoupil na plátna kin. Film je natočený podle stejnojmenného románu polského spisovatele Jerzyho Kosińskeho a zaobírá se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. 

Vítězové festivalů, životopisné snímky i dokumenty

Na programu je také vítěz letošního filmového festivalu v Cannes thriller Parazit či vítěz letošního benátského filmového festivalu drama Joker. Chybět nesmí ani poslední novinka jednoho z nejvlivnějších amerických režisérů Woodyho Allena Deštivý den v New Yorku.

Dalším kultovním tvůrcem je Quentin Tarantin, od nějž si diváci tentokrát vybrali tragikomedii Tenkrát v Hollywoodu, jíž filmoví kritici označili jako nejdojemnější Tarantinův film.

Na své si přijdou i milovníci dramat či životopisných snímků, kinaři nezapomínají ani na dokumenty. Best Film Fest zkrátka kápne do noty každého diváka.