Tématem letošního jubilejního ročníku festivalu, který představuje to nejlepší z kulturních počinů skandinávských zemí, bude cesta v různých podobách.

Festival uvede debata Cesty severské a české diplomacie, na které vystoupí současný norský velvyslanec v ČR Robert Kvile a bývalý český velvyslanec v Dánsku a někdejší ředitel Českého centra ve Stockholmu a v Praze Zdeněk Lyčka. Mluvit se bude o výzvách kulturní diplomacie, českých stopách na Severu anebo cestách po Grónsku.

Tři filmy o cestách

Ve znamení cesty bude i filmová část skandinávského festivalu. Uveden bude například finský snímek režiséra Miky Kaurismäkiho, bratra slavnějšího Akiho, Cesta na sever. Jde o komediálně laděnou roadmovie o tom, jak otec se synem, kteří jsou tak rozdílní, jak jen lze, vyrážejí na cestu přes celé Finsko kradeným autem, to vše s úžasným hudebním doprovodem.

Kromě Kaurismäkiho filmu se bude v Evaldu promítat atmosferický švédský film Iluze a norsko-sámský dobrodružný snímek Stopař, což je první film natočený v sámštině, tedy v jazyce severských kočovníků.

Po stopách finského bohéma

Téma cesta se zrcadlí i ve speciální akci – procházce po Praze po stopách novely Čas v Praze finského spisovatele Penttiho Saarikoskiho. Jeho fanoušky provedou překladatelé Lenka Fárová a Michal Švec.

Saarikoski v naší metropoli strávil několik týdnů v letech 1966 a 1967, aby se tu setkal s milenkou, východoněmeckou básnířkou Sarah Kirsch. A při toulkách městem si psal deník, který se ve Finsku stal literárním hitem. Česky vyšel Čas v Praze (Aika Prahassa) poprvé roku 2017 v nakladatelství Dybbuk.

Procházka povede kolem autorova smíchovského bytu, účastníci navštíví jeho oblíbenou vinárnu Viola a Staroměstské náměstí, které v novele také zmiňuje. Cestou se samozřejmě budou číst úryvky z knihy.

Skandinávie – deprese nebo návod, jak být šťastný?

Vyvrcholením festivalu letos bude další debata, tentokrát o literatuře, za účasti islandské spisovatelky a držitelky Ceny Severské rady za literaturu Auður Avy Ólafsdóttir, jíž v češtiny vyšly již tři romány (Nad propastí byla tma, Listopadoví motýli, Výhonek osmilisté růže), a dánské spisovatelky a blogerky Andrey Hejlskov, autorky knihy o útěku z civilizace Náš velký útěk. Diskutovat se bude o severském pojetí života – jsou Skandinávci depresivní maniaci anebo vynálezci módních cest jak být šťastný, jak se v poslední době se stoupajícím zájmem o knihy o hygge či lagom zdá? O těchto tématech se bude mluvit ve vzducholodi Gulliver v DOXu.