Nově vzniklý festival nese stejný název jako pořádající divadelní společnost - TRES DESEOS, kterou založily scénografka a překladatelka Romana Rédlová, režisérka Viktorie Čermáková a produkční Lucie Gabrovská s cílem představit českému publiku soudobou dramatiku psanou ve španělštině a katalánštině. Festival úzce spolupracuje s literární skupinou Luces de Bohemia, která se více než deset let věnuje šíření literatury psané ve španělštině v České republice a slouží jako most mezi našimi kulturami.

Na programu jsou scénická čtení nových překladů, koncert, filmová projekce a také jedna plnohodnotná divadelní premiéra.

Španělští muzikanti v Praze

Festival vypukne v sobotu 26. října, zahájí ho koncert kapely Rumbalgia. Tu tvoří muzikanti ze všech koutů Španělska žijící v Praze. Vystupují už od roku 2017 a Pražany lákají na španělské rytmy a zrychlený rytmus rumby. Festival tak začne v duchu pravé španělské fiesty – a bude to jízda.

Kouzlo scénického čtení

Scénické čtení: herci mají v rukou texty a jen náznak kostýmů a scény a také aranžmá se spíše točí kolem stolu. Jde o seznámení publika i divadelníků s možnostmi nového textu a je to také ideální pro start česko-španělských divadelních vztahů. Na festivalu se představí hned čtyři nové texty.

V neděli to budou úryvky ze hry Antonio Tabarese Poslední hodina ze života Stefana Zweiga (španělsky: Una hora en la vida de Stefan Zweig), odehrávající se roku 1942 v Brazílii, kdy se slavný spisovatel a jeho mladá žena rozhodli spáchat sebevraždu. Jejich poslední hodinu ale naruší židovský uprchlík, poháněný podivnou vášní. Druhé nedělní čtení bude ze hry Josepa Maria Miró Archimédův zákon (katalánsky: El principi d’Arquimedes).

V pondělí se návštěvníci seznámí s úryvky ze dvou her mexického dramatika Alejandra Romána Baheny Motýlí vytí (Aullido de mariposas) a Perly sviním (Perlas a los cerdos). Čtení bude dvoujazyčné v režii zakladatelek skupiny Luces de Bohemia Eleny Buixaderas a Carly Mizzau. Bahenova dramatika je extrémně atraktivní, zabývá se každodenními událostmi, skandály i tragédiemi.

Nedělní projekce

Ve foyer divadla se v neděli ve spolupráci s festivalem Jeden svět uskuteční promítání filmu z roku 2016 Ada na radnici / Alcaldessa režiséra Pau Fause. Jeho hrdinkou je barcelonská občanská aktivistka Ada Colau, která se snaží pomáhat lidem zasaženým krizí. Po historickém vítězství v červenci 2015 stanula v čele barcelonské radnice - dokument sleduje deset měsíců od vyhlášení kandidatury přes tvrdá vyjednávání a mediální výstupy až po napínavý průběh voleb a první den v úřadu.

Premiéra katalánské hry

Vrcholem prvního ročníku festivalu bude v pondělí večer česká premiéra hry současného katalánského spisovatele a dramatika Carlese Batlleho Pokušení (Temptació), která má za sebou úspěšná uvedení na scéně Národního katalánského divadla a vídeňského Burgtheateru. Inscenace byla přeložena do deseti jazyků a hrána po celém světě. Českou verzi hry o setkání tří lidí režíruje Viktorie Čermáková, představí se v ní Sára Affašová, Karel Heřmánek ml. a Jiří Štrébl.