Prague Pride, to je kulturní festival zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku. Není však určen jen pro LGBT komunitu, ale má za cíl pobavit a edukovat i širokou veřejnost.

Festival trvá týden a pravidelně představuje desítky kulturních i společenských, veřejných diskusí a debat, sportovních událostí i duchovních setkání.

Pride Village na Střeláku

V letošním, koronavirem omezeném programu, najdete široký výběr akcí od komunitních pikniků přes streamované debaty až po hudební přenosy, chybět nebude odpoledne věnované dětem a jejich rodinám a pikniky v prostředí Pride Village na Střeleckém ostrově. Mezi další festivalové prostory nově patří prostor Divadla Života 90, profesionální streamovací studio Univerzity Karlovy, sál v prostorách karlínských Kasáren pověstných svou nezaměnitelnou atmosférou i zrekonstruovaný sportovní areál ve Žlutých lázních.

Butikové kino jako novinka

Mezi festivalová místa letošního ročníku přibylo butikové kino Přítomnost, první svého druhu v Praze. Najdete ho na náměstí Winstona Churchilla na Žižkově a budou se v něm konat nejen projekce filmů, ale také talkshows, party a Pride Voices. Filmy tu uvidíte například ty, v nichž se LGBT téma snoubí s upírskou tématikou. Je to například Jarmuschův snímek Přežijí jen milenci a Jordanova klasika Interview s upírem, dále pak záznam populárního muzikálu z londýnského Adelphi Theatre, Kinky Boots.

A co si představit pod butikovým kinem? Nenajdete tu klasické řady sedaček, ale usadíte se ve stylových křesílkách nebo na pohodlných pohovkách.

Festival spojuje

Pride Voices pak představí několik inspirativních osobností, které vás obohatí svými netradičními příběhy. Tématem letošního festivalu je PROPOJOVÁNÍ, a tak se s hosty budete moct po skončení programu osobně seznámit a propojit při neformální party. Návštěvníci se dočkají i mnoha online streamů, třeba s berlínským prostorem ACUD, jehož kvalitní live-sety si zaslouží velké plátno.

Pro milovníky tance tu bude páteční pride party pod taktovkou DJ’s pestré německé LGBT+ scény.