3 dny, 1 čtvrť, desítky míst a vstup zdarma. To je festival Máme otevřeno, jehož letošní ročník už bude desátý. A opět je jeho cílem nechat zažít návštěvníky uměleckou Prahu 7 na vlastní kůži. Akce tak nabídne místa plná kultury a kreativity, kde zájemci můžou navštívit výstavy, hudební představení, komentované prohlídky, promítání filmů nebo se setkat s lidmi, kteří na "sedmičce" působí a dělají zajímavé věci.

Letos poprvé komunitní prostor H40

Do akce se pravidelně zapojují velké i malé organizace, každý rok své dveře otevírají také podniky nové. Letos se například poprvé v rámci festivalu představí kreativní komunitní prostor H40 v Pražské tržnici. Na návštěvníky tak v sobotu 3. října čeká venkovní keramický ateliér, prohlídka H40 či ochutnávka montessori pro děti do šesti let.

Skvělý program slibuje po celý festivalový víkend i projekt Reformat, který se zabývá přímou recyklací, především papíru. V kamenném obchůdku v ulici U Studánky, kde je i sdílená knihařská dílna pro veřejnost, si můžete v pátek prohlédnout novou kolekci potravinových sáčků s originálními ilustracemi, v sobotu se budou vyrábět dekorativní sáčky z použitých obalů, odpoledne se pak v rámci přednášky dozvíte něco o zero waste, upcyklaci a udržitelném rozvoji. Dveře obchodu zůstanou otevřené i v neděli.

Nejen výstavy

Pokud dáváte přednost výstavám, tak budete mít z čeho vybírat. Například Trafo Gallery nabízí výstavu Neurosis Martina Salajky, malíře tajemného světa přírody, The Chemistry Gallery zase vystavuje díla jednoho z nejzajímavějších současných figurativních malířů – Tomáše Jetely.

Na vernisáž můžete zajít do PageFive, kde vás se svými grafikami seznámí Kristina Fingerlandová, komentované prohlídky některých výstav přichystala v rámci akce Máme otevřeno Národní Galerie.

To není ale zdaleka vše, co lze v rámci nastávajícího víkendu v sedmé městské části zažít. Tak neváhejte a vydejte se na "sedmičku" za kulturou…