„Architektura pro všechny“ je mottem letošního festivalu Open House Praha, který je dnes již tradičním architektonickým svátkem. Umožňuje zdarma prozkoumat skryté poklady - běžně nepřístupné budovy a prostory města.

„Naším posláním je probouzet v lidech zájem o veřejný prostor a architekturu. Open House Praha přináší prostřednictvím prohlídek běžně nepřístupných budov a prostorů přímý zážitek z architektury a umožňuje její poznávání v různých souvislostech,“ sdělují k akci organizátoři.  

Letošní šestý ročník otevře sídla firem, úřadů či moderních technických staveb, historické paláce, honosné vily, moderní kancelářské komplexy, nádraží, ale i technické a industriální stavby. Prahu jako na dlani si užijete i z pobytových teras a střech a odkryjí se také starobylá podzemí.

Letošní novinka

„Kromě několika divadel nebo Moderní galerie AVU letos jako novinku otevíráme i palác, který za socialismu získal lidovou přezdívku Pakul nebo též Lidojem. Návrh neofunkcionalistické budovy vznikl v roce 1975 na základě architektonické soutěže a pochází z dílny Vojenského projektového ústavu. Kdo se do Paláce kultury - Kongresového centra Praha o festivalu Open House Praha 2020 vydá, uvidí vybrané sály, salónky, foyery a umělecká díla,“ odhalují detaily z letošních zajímavosti organizátoři.

Sami, nebo s průvodcem?

Část budov bude zpřístupněna volně. Procházet si je tak můžete sami. Ve většině z nich jsou prohlídky organizovány do skupin různé velikosti, které jsou odbavovány průvodci buď průběžně, nebo v předem danou hodinu, což je uvedeno u detailu budov.

A na které skvosty našeho hlavního města se tedy můžete těšit? Otevřou se vám například prostory bývalé jateční burzy, podzemní chladírny či vodárenské věže. Výstaviště zase nabídne prohlídku technického zázemí Malé sportovní haly, plaveckého bazénu nebo Divadla Spirála. Bohatou industriální minulost ukáže pro změnu Nuselský pivovar. Z novostaveb uvidíte projekt rezidenčního bydlení Prachnerova, nominovaný na Cenu České architektury, nebo Kampus ČSOB v Radlicích (budovy SHQ i NHQ), který je ukázkou šetrné architektury.

Program doplní také designové administrativní prostory. Můžete se podívat do několika coworkingových center a designových kanceláří, například centra HubHub sídlícího ve funkcionalistickém paláci ARA ve Sněmovní ulici a na Smíchově do NN IT Hubu pyšnícího se titulem „Nejatraktivnější kanceláře 2019“ soutěže Art of Space Awards. Své sídlo otevře i kreativní agentura DDB Prague, jejíž prostory získaly ocenění „Kanceláře 21. století“.

Pro malé návštěvníky

Festival pamatuje i na nejmenší návštěvníky. Lego dílna nejen pro děti bude otevřena zdarma po celý festivalový víkend od 10:00 do 18:00 hodin v Domě Radost. Ze záplavy kostek si zde malí i velcí nadšenci mohou postavit třeba dům svých snů.

Dětem můžete také koupit architektoníček, průvodce městem, který si mohou kreativně vyplňovat a společně sbírat samolepky do festivalového deníku k budovám, které společně navštívíte.