Pražský festival Za dveřmi už pojedenácté přiveze do metropole divadelní podívanou. Představí se soubory a umělci z Čech, Dánska, Finska, Velké Británie, Německa, Nizozemí a Polska s desítkami divadelních představení, performancí, programem pro děti a také dobrodružnou bojovkou ze samizdatu.

To nejlepší z pouličního divadla

„Do letní metropole přivezeme to nejlepší, co nás na mezinárodních přehlídkách a festivalech v Čechách poslední dobou oslovilo. Těšit se můžete na nové tváře, ale i jména, která se v minulých letech na festivalu objevila. Festivalem chceme vzdát hold pouličnímu umění,“ láká na akci nejen Pražany ředitelka festivalu Michaela Holbíková.

Začíná se na Můstku

Festival zahájí každý den v centru města (Můstek, případně náměstí Republiky) průvodové představení s hudebníky, artisty a pouličními umělci. Na poslední den se chystá bubenická show na Výstavišti. Během celého festivalu se pak návštěvníci mohou těšit až na pět různých představení, performance i dílen denně.

Hvězdy z domova i ciziny

České divadelníky reprezentuje žonglérské duo Bratři v tricku, kteří se svým představením Běžkařská Odysea jedou turné po Francii a jejich specifický humor nedávno bavil i obyvatele Tchaj-iwanu. Kromě nich pak uvidíte například Blackout paradox anebo VOSTO5.

Ze zahraničí přijede například ryze dámský finský nový cirkus Sisus Sirkus, nizozemský showman Bram Graafland, komičtí hrdinové z německého Bängditos Theater anebo městský astronaut v podání Highly Sprung z Velké Británie.

Do Prahy se už poněkolikáté vrací legendární polský soubor Teatr Biuro Podrozy, který letos v české premiéře uvede inscenaci Silence, jež získala prestižní ocenění na Edinburském festivalu Fringe a výjimečně skvělé recenze.