Letošní ročník, jak už motto napovídá, má podle organizátorů znázorňovat teplo domova a také trochu iluzi, kterou si o milovaných věcech a jevech vytváříme. A divadlo je iluze a letošní Nextka přináší především divadla o domově, který máme, ztrácíme i znovunalézáme.

„Letošní témata produkcí jsme se rozhodli naznačit klíčovými slovy. Jsou to: Slované, Evropané, svět, světová válka, jaderná válka, informační válka, ekologická krize, energetická chudoba, politika, ekonomika, historie, budoucnost, běženci, vojáci, děti, matky, humanita, charita, kultura,“ přibližuje letošní zaměření festivalu Lenka Dombrovská, kurátorka festivalu.

I letos uvede festival projekty na ne-divadelních místech, respektive v prostorech a objektech, které mají či měly jinou primární funkci. Například dokumentární performanci s názvem Hranice. Co chtějí? Co chceme? které vypráví o dění u bělorusko-polských hranic, organizátoři umístili na veřejné prostranství, kde dennodenně procházejí a střetávají se lidé různých vyznání a názorů. Uvidíte také intimní představení Nidos a Moetivi Karavan ve dvou obytných karavanech, které bude zaparkováno na náplavce, či Kabinet přátelství a naděje ve stanu ve foyer divadla Komedie.

Po celý festivalový víkend můžete zdarma navštívit Kabinet přátelství a naděje. Jedná se o audio-vizuální instalaci pro jednoho diváka speciálně připravenou pro festival.

I letos bude šesti osobnostem vyslovena Pocta za alternativní umění. Slavnostním večerem v sobotu 24. září v Divadle Komedie diváky provede loňský poctěný PiNKBUS – platforma, která zaštiťuje především mladé queer umělce. Přijďte se podívat na alternativní spojení undergroundu a queer scény. Vychutnejte si nefalšovaný kabaret, drag queens i trochu patosu a lesku dávných časů.