Jedno z největších měst ve Středočeském kraji, ležící zhruba 25 km od hlavního města, se proslavilo hlavně těžbou černého uhlí, hokejem a železárnou Poldi Kladno. Dalo by se říci, nic kulturně zajímavého. A přece existuje něco jako kladenský kulturní fenomén.

Překvapení na Kladně

Blikají vám právě v hlavě otazníky? Ano. Málokdo by asi na Kladně hledal například průlomové dílo jednoho z nejvýznamnějších představitelů modernistické architektury Josefa Hoffmanna. Stejně tak kladenskou stopu v díle avantgardisty Jiřího Koláře.

Mnozí rovněž budou překvapeni tvrzením, že v loubí kladenských věžových domů se skrývá jeden z nejcennějších souborů českého moderního sochařství.

Kulturní historie Kladna je v mnoha ohledech pozoruhodná. Do značné míry ale stále čeká na své objevení,“ uvedl pro portál praha.eu nakladatel a kulturní aktivista Roman Hájek. A dodal: „Mým cílem je jednak na tyto fenomény poukázat a také je dát do souvislosti s překotným vývojem města a zdejšího průmyslu.“

Roman Hájek

Roman Hájek působil dříve jako editor alternativního kulturní revue Kladno Záporno, spoluzakládal web Kladno minulé prezentující historické fotografie. Od roku 2012 vede spolek Halda, který se vedle kulturně-společenských akcí zabývá vydáváním knih zaměřených na regionální historii a osobnosti, ale třeba i pohádky kladenských autorů.

Mimo svoji profesi se v posledních letech podílí na koncepci chystaného Muzea věžáků Kladno a o architektonicky cenných kladenských věžových domech spolu s kolegou ze spolku Halda Alexandrem Němcem vydal knihu Sídliště Kladno-Rozdělov.

Nepodceňujte kouzlo Kladna a poslechněte si o tomto městě zajímavé povídání. Přednáška, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy, je doprovodným programem k právě probíhající výstavě kladenského fotografa Jiřího Hankeho.