V Colloredo-Mansfeldském paláci je aktuálně k vidění společná výstava dvou umělců - Rudolfa Sikory a Vladimíra Havlíka. Oba spojuje společné téma, které se prolíná expozicí a je to především vztah lidí k přírodě a k sobě navzájem, odpovědnosti, intimního vztahu ke světu a kosmu a budování utopického přesahu ve snaze vymezit naše přemýšlení o současnosti směrem ke kýžené budoucnosti.

„Zatímco se Sikorova objektivizační strategie dotýká pozice jednotlivce v kosmu, Vladimír Havlík se oproti tomu obrací k pospolitým vztahům budovaným na základě nonspektakulárních gest,“ popisuje výstavu její kurátor Jakub Král. A právě Jakub Král nachystal pro zájemce jeden z doprovodných projektů.

Komentovaná prohlídka a akční umění

Jak tato výstava vznikla, jaký je vztah mezi oběma umělci a mnoho dalšího se můžete dozvědět na komentované prohlídce právě s Jakubem Králem.

Po prohlídce bude následovat performativní projekce, jejíž aktérem je Vladimír Havlík. A nebude sám. Tento projekt připravil společně s dalším umělcem - Martinem Zetem. Podle organizátorů se odehraje 120 událostí, konkrétně se 60 Martinových příběhů potká s 60 příběhy Vladimíra. Naživo, náhodně a bez kontroly. 60 let v 60 minutách.

Martin Zet a Vladimír Havlík

Český umělec a vyučený sochař Martin Zet je známý stejně jako Vladimír Havlík svými happeningy. Od počátku 90. let je výraznou postavou současné české vizuální tvorby a spolupracuje často i s mezinárodní uměleckou scénou.

Performer, výtvarník a pedagog Vladimír Havlík pronikl do tajů takzvané akční tvorby již v 70. a 80. letech. Své happeningy a akce pořádal především v přírodě. Jde o umění, které se nazývá land art. Později se věnoval kresbě, malbě a dalším oblastem tvůrčího vyjádření.