Galerie hlavního města Prahy má za sebou už několik performancí z programu Sonic Circuits, který rozšiřuje výstavu Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění.

Jednotlivé večery nabízejí jedinečnou možnost seznámit se s mnohotvárnou tvorbou českých i zahraničních autorů. Někteří pracují se zvukem v rozměru výtvarného umění, jiní zvuk tématizují v časoprostorových, matematických, performativních, environmentálních, nebo společenských kontextech.

Různé formy

A jak to bude fungovat u Martina Janíčka a Pavla Mrkuse? Půjde o setkání různých forem, které jsou však vystavěné na podobných principech, jakými jsou statický zvuk, dynamický obraz, stále se opakující struktury, dlouhé plynoucí tóny.

Martin Janíček

Osmapadesátiletý Martin Janíček - výtvarný a zvukový umělec, hudebník, sochař a konstruktér hudebních nástrojů - se zajímá o akustické kvality materiálů a prostorů. Sestavuje autorské hudební nástroje, vytváří interaktivní zvukové objekty a instalace, rozhlasové projekty, vizuální partitury, prostorové kompozice.

Studoval na AVU v ateliéru Miloše Šejna. Společně s Tomášem Žižkou realizoval řadu projektů v rámci sdružení Mamapapa. Spolupracuje s řadou výtvarných umělců a hudebníků, například s Petrem Niklem, Petrem Ferencem, Michaelem Deliou a dalšími.

Pavel Mrkus

Devětačtyřicetiletý Pavel Mrkus zase vytváří prostorové audiovizuální instalace, site-specific projekty a videa, kde pracuje s dichotomií a ambivalentními vazbami obrazu a zvuku, jež posouvá do nových významových rovin.

V poslední době ve své tvorbě reaguje na otázky antropocénu (poměrně nový termín z oblasti geochronologie, který je motivován snahou označit období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém) a zkoumá vazby virtuálního a reálného životního prostoru.

V živých videoprojekcích spolupracuje s hudebníky a balancuje často na pomezí přímé improvizace a audio-reaktivních digitálně generovaných prvků v reálném čase.