Výstavy, doprovodné akce a další aktivity znovu v Galerii hlavního města Prahy ožívají. Trojský zámek otevřel unikátní výstavu sochařských děl zachráněných z pražských zahrad.

Umělecká výzdoba a drobná architektura jsou totiž už od dob renesance nedílnou součástí historických zahrad v naší metropoli. Umělecká díla byla desítky let vystavena rozmarům počasí a postupně ze zahrad zmizela. Důvodů je několik, byla buď nenávratně zničena, nebo musela být nahrazena kopiemi. Ty zachráněné jsou uloženy v depozitářích Galerie hlavního města Prahy.

Které najdete v Troji?

Přímo z areálu zámku Troja, který výstavu hostí, jsou to například kamenné kašny s figurálními motivy Nereidek a delfínů, které byly nalezeny v 80. letech 20. století při rekonstrukci zámku a zahrad.

Na výstavě se prezentují také díla z krajinného parku Cibulka. Můžete tak obdivovat skupinu Číňanů, jejichž autorství se připisuje známému sochaři Václavu Prachnerovi.

Originály z Vrtbovské zahrady

Cennou expozici také doplňují sochařské originály z Vrtbovské zahrady. Tento barokní skvost italského typu v Praze na Malé Straně byl založen na místě bývalé vinice a náležel k Vrtbovskému paláci.

Hrabě Jan Josef z Vrtby tehdy na vybudování zahrady povolal nejznámější a nejdražší architekty a umělce, jakými byli František Maxmilián Kaňka a Kryštof Dientzenhofer. Malířskou výzdobu tehdy svěřil Václavu Vavřinci Reinerovi a sochy objednal u nejvýznamnějšího představitele českého vrcholně barokního sochařství, Matyáše Bernarda Brauna.

Všechna umělecká díla hrabě pečlivě komponoval tak, aby tehdejší návštěvník zahrady mohl sledovat jednotlivé výjevy jako divadelní představení beze slov. Z Vrtbovské zahrady pochází například Braunovo sousoší Peroucí se chlapci nebo sochy Afrodíté a Adonis.