V rámci uměleckého festivalu, který se v Praze koná od 22. do 28. dubna, je připraveno kolem stovky vernisáží, setkání s umělci, komentovaných prohlídek a dalších zajímavých akcí. Týden umění se tak snaží upozornit na bohatou nabídku doprovodných programů, které muzea a galerie pro své návštěvníky připravují.

Petřín a umění

I Galerie hlavního města Prahy pro zájemce pravidelně pořádá celou řadu doprovodných akcí. Například komentované procházky. Ta, na niž vás chceme upozornit, se koná 23. dubna a bude i trochu romantická. Začne u horní stanice lanové dráhy Petřínských sadů, kde zahrady v jarním rozkvětu ukrývají nejen všelijaká neobvyklá zákoutí, ale také umění – veřejné plastiky.

Polibek jako socha

Například přímo před stanicí lanovky najdete na Petříně sochu zvanou Polibek od sochaře Josefa Mařatky. Autor dílo vytvořil v roce 1921, sokl navrhl Jan Kotěra. Objímající se dvojice původně stávala v Letenských sadech, na Petřín se přestěhovala až po roce 1945.

Žulový stůl

Na cestě od petřínské rozhledny dolů k restauraci Nebozízek nedaleko Hladové zdi nemůžete minout stůl ze žuly a mramoru od významného českého architekta, designéra a pedagoga Josefa Fanty. Tento památník se secesními ornamenty byl postaven v roce 1896 u příležitosti nedožitých sedmdesátin českého vlastence a mecenáše Vojty Náprstka.

Na boční stěně kamenného stolu si pak můžete na pamětní desce přečíst: „Na památku pohoštění, jež poskytoval Vojta Náprstek v letech 1865 - 1883 mládeži škol pražských“.

Využijte jedinečnou šanci si nejen k těmto plastikám, ale i dalším vyslechnout odborné komentáře. Vydejte se s Galerií hlavního města Prahy na tzv. Sculpture Walk.