Pro druhý roční bienále Ve věci umění 2022 vybrali organizátoři tři lokality, které reprezentují výrazně odlišné architektonické kontexty. V návaznosti na první ročník akce se část výstavy opět uskutečňuje v Galerii hlavního města Prahy ve druhém patře Městské knihovny. Druhá část pak ve Všeobecné fakultní nemocnici, v budově, která v minulosti sloužila jako centrální prádelna. Třetím místem konání výstavy je secesní Šalounův ateliér (Šaloun Studio) – bývalý ateliér sochaře Ladislava Šalouna na pomezí Vinohrad a Vršovic.

Bienále chce podle kurátorů představit nové pohledy na původ současných krizí a způsoby, kterými lidé konstruují kolektivní identitu. Na výstavě se představí čtyři desítky umělců a umělkyň z celého světa a k vidění budou i nová díla ve světové premiéře. Pozornost kurátorů se při výběru děl soustředila na umělecké projevy přehlížených tvůrců.

Kromě výstavy tvoří bienále i živý program: performance, komentované prohlídky a diskuse. Výstava bude otevřena až do 23. října a po celou dobu konání je přístupná zdarma. Organizátoři tak chtějí svět umění zpřístupnit všem.

K příležitosti bienále vyjde dvojjazyčná publikace, která rozvíjí tematické ukotvení projektu z dalších kritických, historických a uměleckých perspektiv. Mezinárodní kurátorskou skupinu bienále tvoří Rado Ištok, Renan Laru-an, Piotr Sikora a kolektiv tranzit.cz. Projekt pořádá tranzit.cz ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy.

Další informace o bienále Ve věci umění 2022 i program celé akce najdete zde.