Oba koncerty jsou součástí doprovodného programu k výstavě Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění. Stejně jako další série představení a akcí, které se uskuteční buď v přednáškovém sále expozice v Domě U Kamenného zvonu, v baletním sále paláce Colloredo-Mansfeld nebo ve veřejném prostoru.

Návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost seznámit se s mnohotvárnou uměleckou tvorbou autorů z České republiky, i ze zahraničí. Někteří autoři pracují se zvukem v rozměru výtvarného umění, jiní zvuk tématizují v časoprostorových, matematických, performativních, environmentálních, nebo společenských kontextech. Program je tak vlastně jakousi sondou do aktuální situace zvukového i audiovizuálního umění.

Zvony a žestě

Na koncertě s názvem Zvony a žestě v podání Pražského improvizačního orchestru zažijete v Domě U Kamenného zvonu site-specific hudební performanci, která reaguje na architekturu galerie a její okolí.

Pražský improvizační orchestr založili v roce 2012 hudebníci žijící v Praze, kteří mají na svém kontě spolupráce s mnoha uznávanými umělci včetně tanečníků, vizuálních umělců a světelných návrhářů. Specializují se na improvizační postupy a ve své hudbě navazují na tvůrce jako Sun Ra, Mauricio Kagel, Scratch Orchestra, Butch Morris nebo Splitter Orchestra.

Hráči často vytvářejí skladby pro konkrétní místa a situace.

Japonský Tetsuya Umeda

V rámci druhého koncertu, který se rovněž koná v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, vás překvapí devětatřicetiletý japonský performer a zvukový umělec Tetsuya Umeda z Osacy. Ve svých vystoupeních také reaguje na prostředí i na sociální situace, architekturu, ale také na teplotu, tvar, pohyb vzduchu prostřednictvím objektů, zvuků, pohybů a světla.

Tetsuya Umeda ve svých instalacích používá všední obyčejné předměty a snadno diváky vtáhne do představení. Na svých vystoupeních spolupracuje i s dalšími hudebníky a tanečníky.

 

Více informací na www.ghmp.cz