Série Sonic Circuits je sonda do aktuální situace českého zvukového umění, ale i šance nahlédnout do mezinárodní scény zvukového i audiovizuálního umění. Jednotlivé koncerty se konají v Domě U Kamenného zvonu, v baletním sále paláce Colloredo-Mansfeld nebo ve veřejném prostoru.

A v Domě U Kamenného zvonu se tentokrát posluchačům představí dva čeští umělci.

Luboš Fidler

Jedním z vystupujících je Luboš Fidler, významná postava české alternativní hudby a zvukového i výtvarného umění. Jeho hudební kariéra je vcelku pestrá, například spoluzaložil skupiny Stehlík a Švehlík, hrál v Kilhets a Amalgamu nebo v sestavě Pestrá kráva. V 80. letech pak ve Vyšším Populáru začal vytvářet a používat zvukové objekty tzv. Fidlerofon.

S rozsáhlejšími zvukovými instalacemi se zúčastňoval site-specific symposií v různých lokacích, například v Rosenheimu v Německu a symposií Hermit v Plasích.

Se Zdeňkem Konopáskem v roce 2012 založil duo Noční pták se stálým hostem Š. Pečírkou, kde využívá i zvukové objekty Roletofon a Péro. Jeho nejnovější projekt se jmenuje LAMA a Luboš Fidler. Spolu se synem Matějem se věnuje harmonicko-melodické improvizované hudbě.

Veronika Svobodová

Něžnější polovina koncertu bude od Veroniky Svobodové. Ke zvuku se dostala skrze divadelní scénografii, instalaci a performanci. Vystudovala Katedru alternativního a loutkového divadla na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Ve svém zvláštním umění propojuje prostor, čas a situaci. Podle Veroniky není důležitý jen zvuk samotný, ale i způsob, jakým na scéně vzniká. Často se tak jedná o přímou reakci na konkrétní místa v krajině nebo v architektuře.

Těšte se třeba na terénní nahrávky v doprovodu dvou ruchostrojů a různé kombinace zvuků břidlicových desek, písku, kamenů, elektroniky a kontaktních mikrofonů.

Pro milovníky zvuků to bude jistě velkolepý zážitek!