Praha má, jako každé velkoměsto ležící na řece, mnoho mostů. Ale jen málokteré z evropských měst se může pochlubit tak výjimečným dílem, jakým je Karlův most a jeho věže. Na komentované procházce se kromě historie seznámíte se záhadami a unikáty, které se na něm ukrývají.

Začátek prohlídky

„Naši procházku zahájíme na předmostí, kde se v krátkosti seznámíme s bohatou uměleckou výzdobou Křížovnického náměstí. Zjistíme, kde se nachází původní románská dlažba z Juditina mostu, prohlédneme si Svatováclavský vinařský sloup. Pozornost bude věnována také osobě Petra Parléře a Staroměstské mostecké věži, která je bezpochyby jedinečnou gotickou památkou středoevropského významu,“ sdělila k chystané procházce lektorka Tereza Kučerová.

Kamenná galerie

Poté se bude následovat pár zastavení přímo na Karlově mostě, kde sedm nejvýznamnějších pražských sochařských dílen proměnilo v letech 1707 až 1714 kamenná zábradlí mostu v monumentální galerii.

Jedna z nejvýznamnějších, nejznámějších a nejvyhledávanějších je socha svatého Jana Nepomuckého, s viditelným vyhlazeným místem, kam si turisté sahají pro štěstí. Kdo neví proč, na vycházce se to dozví...

Záhada na závěr

Na malostranském konci uzavírají Karlův most dvě věže propojené branou. Zde se na konec prohlídky seznámíte s reliéfem z Juditina mostu, na jehož vybudování měla mimo jiné zásluhu manželka českého krále Vladislava - Judita. Právě po ní dostala stavba své jméno.

Juditin most, nejstarší kamenný most v Českých zemích, který byl postaven mezi lety 1158 – 1172, je označován za předchůdce Karlova mostu. Měřil 514 metrů na délku a 6, 8 metru na šířku. V únoru roku 1342 ho bohužel zničila povodeň. A tak byl nahrazen mostem novým, postaveným na zcela nových základech, který dal vybudovat císař a český král Karel IV.

Více na komentované procházce. Atmosféra ranní Prahy uprostřed léta dodá tomuto setkání jedinečnou atmosféru.