Program „Umění pro město“ vytvořil Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy a Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Bude podporovat vznik současného umění ve veřejném prostoru na území hlavního města formou dočasných a trvalých intervencí.

Historie veřejného umění

Umění ve veřejném prostranství hraje klíčovou roli už od nepaměti. V minulosti bylo hojně podporováno jak osvícenými mecenáši a církevními i světskými institucemi, tak městskými radami. Mnozí z nás jistě mají v živé paměti pomníky a památníky s bronzovými sochami na žulových podstavcích z minulých století.

V době od obrozenectví do první světové války se do procesu zapojil i národ, a to formou sbírek a zakládáním nadací nebo spolků pro budování pomníků. V meziválečné době se umění ve veřejném prostoru uplatnilo hlavně na fasádách veřejných budov nebo sloužilo ke kultivaci městských tříd a parků,“ přibližují historii organizátoři projektu.

Současnost

Současná doba však za tou minulou v tomto ohledu trochu pokulhává. Vzniká málo kvalitních a inovativních uměleckých děl a site-specific intervencí, Praha má proto z tohoto hlediska oproti jiným světovým metropolím velký veřejný dluh. Po roce 1990 zde totiž neexistovala žádná forma podpory současného umění v městských ulicích a parcích, což vedlo k zanášení veřejného prostoru díly, která byla většinou sice zdarma, avšak ne nezištně, darována městským částem, institucím či městu Praha.

Cíle programu

Teď se však hlavní město chystá vše napravit. A do budoucna se můžete těšit na umění kvalitní, inovativní a v promyšleném vztahu s prostředím. Projekt Umění pro město tak nabídne aktuální konfrontace mezi historickými uměleckými památkami a současným výtvarným a vizuálním uměním.

„Význam a vnímání hodnoty současného umění ve veřejném prostoru je třeba posílit zejména budováním odborného a veřejného dialogu mezi umělci, architekty, designéry, teoretiky umění, historiky a širokou veřejností. V dialogu musí být reflektovány proměny společnosti a kultury, které se odrážejí v umělecké tvorbě doma i ve světě,“ sdělila Jana Smolková z Oddělení správy veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy.

Garant programu

Garantem programu Umění pro město byla jmenována Galerie hlavního města Prahy, což je nová forma systematické podpory umění z rozpočtu hlavního města. „Oddělení správy veřejné plastiky spolupracuje na tomto programu, stojí u celého procesu od prvního podnětu až po výsledný projekt. Dále zpracovává odborné posudky k dočasným i trvalým výtvarným či vizuálním instalacím na území hlavního města Prahy,“ dodala Jana Smolková.

Program Umění pro město umožní vybírat a podporovat to nejlepší, co současné výtvarné umění představuje. Také nabídne v rámci programu odborné poradenství a teoretickou pomoc všem zájemcům.