Můžete se vypravit po stopách nejvýznamnější kapitoly v historii této nevšední usedlosti, jejíž největší sláva je spojená s rozsáhlou architektonickou úpravou areálu mezi lety 1817 – 1826. Je to doba, kdy hrabě Leopold Leonhart Raymund Thun-Hohenstein na Cibulce nechal postavit honosnou letní novoromantickou rezidenci a anglický park s řadou romantických zákoutí.

Kdysi zámeček, dnes ruina

Lesopark a usedlost Cibulka se nachází v pražské čtvrti Košíře. Centrem tohoto rozsáhlého parku je bývalá hospodářská usedlost, která byla později přestavěná na zámeček, z něhož dnes bohužel zbyla jen chátrající ruina.

U vstupu do areálu stojí socha sv. Jana Nepomuckého od pražského sochaře Václava Nedomy, která je jedinou plastikou v parku s církevní tématikou.

Největší atrakce

Na komentované procházce si také prohlédnete například známý Čínský pavilon, jehož terasu zdobila čtveřice Číňanů, která je nyní ve sbírce Galerie hlavního města Prahy. Nebo vystoupáte na vyhlídkovou věž a zároveň nejstarší pražskou rozhlednu, která je společně s poustevnou nejzachovalejší stavbou usedlosti. Z jejího vrcholu je krásný výhled přes Řepy, Motol až na Strahovský stadion.

Restaurované sochy

Okolní upravený lesopark se pyšní dalšími cennými sochami od významných pražských umělců z počátku 19. století. Například sochou Jupitera, někdy nazývanou Zeus, umělou jeskyní Dantovo peklo se sochou Jitra, nebo sochou bohyní lovu Diany se psy.

Plastiky a další objekty včetně rozhledny a studánky byly přibližně před pěti lety pod dohledem památkářů rekonstruovány. Vlastní usedlost Cibulka a Čínský pavilon, které hlavnímu městu nepatří, na rekonstrukci zatím čekají.

Nenechte si ujít tuto nevšední příležitost navštívit Cibulku a dozvědět se něco z její bohaté historie.

 

  • Více informací na stránkách GHMP