Výstavu Devětsil v Galerii hlavního města Prahy doprovází řada doprovodných programů. Jedním z nich je libreto utkané z lidové poezie - Láska, vzdor a smrt od skladatele Emila Františka Buriana, který byl právě členem levicově orientované literární skupiny Devětsil.

Tragický příběh lásky

Při prvním provedení tohoto díla spolupracoval s E. F. Burianem český básník František Halas. Prostý příběh lásky, do něhož vstoupí nevěra a který končí utopením dívky a následnou smrtí mládence, uvidíte v úchvatném podání šesti černě oděných herců souboru BodyVoiceBand s pozadím devítičlenného sboru a šestičlenné kapely. Scéna je podpořena nápaditým svícením, kde vyniká omamná harmonie, melodie a rytmy tohoto představení.

BodyVoiceBand

Kdo jsou účinkující? Pražský divadelní soubor BodyVoiceBand oficiálně existuje od roku 2013. Jeho neoficiální existence je o něco delší. Dramaturgie souboru vytváří projekty, které propojují divadlo stojící na textu s živou hudbou a pohybem.

Pohybově a hlasově zdatní činoherci nemají stálou scénu a působí v mnoha pražských divadelních i nedivadelních prostorech. Jejich doposud nejúspěšnější inscenace je hudebně dramatická skladba Vojna, jež vznikla podle dochovaných textů a partitury E. F. Buriana. Inscenace tehdy působila jako zjevení.

Od té doby si svůj výraz pilovali na Brechtovi, Martinů, Jelinekové či Shakespearovi. Nyní se opět vracejí na začátek k Burianovi.

Láska, vzdor a smrt

„Pod zdánlivou křehkostí lidové poezie se skrývá silný příběh, připomínající středověkou hru Everyman. BodyVoiceBand pod vedením režisérky Jaroslavy Šiktancové navazuje na svoji předchozí práci právě na inscenaci tohoto středověkého textu pod názvem Kdokoli a inscenaci hudebně dramatické skladby Vojna Emila Františka Buriana. Znovu tak otvírá dialog s autorem, k němuž se po celou dobu své existence odkazuje,“ uvedli ke koncertu organizátoři z Galerie hlavního města Prahy.