Dům stojící na Staroměstském náměstí je pojmenován podle kamenného zvonu zasazeného na nároží. Řadu let se tento unikát ukrýval pod barokní fasádou, která byla následně odstraněna. Poté objekt prošel rekonstrukcí a opět dostal původní gotickou podobu.

Od roku 1988 slouží Dům U Kamenného zvonu jako výstavní prostor Galerie hlavního města Prahy. Najdete tu prodejnu knih a katalogů a v zadní části objektu je umístěna kavárna.

Tanzometr

Tentokrát románské a gotické klenby vstoupí do dialogu se současnými uměleckými formami. Vzhledem k vysokým letním teplotám se příjemně zchladíte a odnesete si nevšední umělecký zážitek, o který se postará tanečnice a choreografka Dora Sulženko Hoštová, hudebník Jan Čtvrtník a světelný designer Dominik Jančík.

Připravili pro vás technologicko-pohybovou instalaci, kterou pojmenovali Tanzometr. V neobvyklé multimediální performanci budou zkoumat vzájemné vztahy hudby, světla a tance a jejich měřitelný potenciál.

Dora Sulženko Hoštová

Česká tanečnice, pedagožka a choreografka Dora Sulženko Hoštová absolvovala konzervatoř Duncan Centre v Praze, kde od roku 2002 působí také jako pedagog. Její autorská představení se hrála po celém světě a svoje dynamické interpretační kvality uplatňuje ve spolupráci s domácími i zahraničními choreografy.

Jan Čtvrtník a Dominik Jančík

Herec, hudebník a tanečník Jan Čtvrtník se ve svém studiu i praxi zabývá divadelní tvorbou právě ve specifických skupinách. Dalším z uměleckého tria je Dominik Jančík, jenž zvolil po ukončení studií na ČVUT netradiční využití svých znalostí k technologickým a uměleckým realizacím a je tak nezbytným propojujícím elementem jejich společné spolupráce na Tanzometru, který je součástí programu Umění pro město.