Jednu z nejkrásnějších barokních pražských zahrad, která obklopuje Trojský zámek, zdobí množství soch, vzácné dekorativní terakotové vázy, pergoly, bludiště, kašny i fontána s vodotryskem. A na novou návštěvní sezónu se ještě obohatí sochařskou výzdobou zajímavého umělce.

„V rámci sochařských vizitek na zámku v Troji jsme tentokrát sáhli po umělci mladší střední generace, autorovi barevných soch s biologickým rodokmenem. Sám o nich mluví jako o „podhoubí“, narůstající buněčné hmotě,“ přiblížila výstavu kurátorka a ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Jan Kovářík

Jan Kovářík, absolvent sochařského ateliéru profesora Jindřicha Zeithammla na Akademii výtvarných umění v Praze, strávil během studia také dva semestry v Intermediálním ateliéru profesora Milana Knížáka. Samostatně vystavuje od roku 2002.

Svými díly je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, nově ve stálé expozici Galerie Středočeského kraje a mnoha soukromých sbírkách u nás i v zahraničí.

Splynutí s prostorem

Kovářík není klasický figurální sochař. Dělá tvrdé a bytelné plastiky vypadající velmi měkce, jako kdyby vyrostly v přírodě.

„Používá všechny druhy moderních akrylátů a jejich derivací, aby jeho objekty co nejplynuleji expandovaly do prostoru. Jejich povrch však pokrývá zcela klasickou metodou – trpělivě tečkuje svá rozměrná díla štětečkem, aby iluze vibrujícího povrchu byla co nejdokonalejší. Jednou z výzev bude jako každoročně také vytvoření speciálního díla pro kašnu v průčelí zámku,“ dodala Magdalena Juříková.

Na dotek

Kováříkovy umělecké objekty vás zaujmou tvarem - vše je hladké, oblé a přímo láká k doteku. Svá díla sám autor komentuje slovy: „Nápad může vzniknout třeba při pozorování vody, ale konečný tvar se rodí těžce a doba od prvotního nápadu ke konečné realizaci se může protáhnout třeba až na tři roky.“