Starobylé město Chýnov se nachází v jižních Čechách, zhruba 10 km od Tábora. Můžete zde narazit na několik zajímavostí. Je to například barokní kostel Nejsvětější trojice, Chýnovská jeskyně, či nedaleká zřícenina Kozí Hrádek. Vilová zástavba na okraji samotného městečka také ukrývá architektonický unikát – Bílkův dům.

Od roku 1990 jej vlastní Galerie hlavního města Prahy a nachází se zde stálá expozice o životě a díle českého grafika, sochaře, architekta, autora užitého umění a symbolisty období secese Františka Bílka.

Unikátní rodinný dům

Bílkův dům byl postaven podle Bílkových návrhů v roce 1898. Kromě obytné funkce sloužil hlavně jako ateliér. Díky režnému zdivu svým vzhledem připomíná umělcovu pražskou vilu. Venkovní fasáda domu je zdobena řadou symbolických reliéfů, doplněných Bílkovými mystickými texty.

Co uvidíte v expozici?

„V reprezentativním výběru děl, kde se Bílek představuje především jako sochař, jsou zastoupeny také ukázky originálních nábytkových souborů, které Bílek navrhl pro svou dceru Bertu a syna Františka Jaromíra,“ přibližuje kurátorka výstavy Hana Larvová.

Nabízí se tak jedinečná příležitost seznámit se s díly, která mají z větší části přímý vztah k chýnovskému domu. Většinu z nich tu Bílek ke konci devadesátých let 19. století a počátkem prvního desetiletí 20. století vytvořil, jiná se stala během jeho života součástí původního interiéru.

V Chýnově je možné navštívit také hřbitov, kde je František Bílek pochován u své monumentální pětimetrové sochy Modlitba nad hroby, vytvořené v roce 1905.

Upoutávka na novou výstavu

V ateliéru najdete menší upoutávku na dlouhodobou výstavu, která bude zahájena ve 3. patře pražské Bílkovy vily v květnu 2021. Bude zaměřena na Bílkova díla, inspirovaná tvorbou celoživotního přítele - známého básníka Otokara Březiny.