Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a koná se vždy druhý červnový víkend. Otevírají se běžně nepřístupné zahrady a návštěvníkům se tak nabízí spousta neobyčejných zážitků.

U nás se do tohoto víkendu kromě běžně nepřístupných zahrad zapojují také parky a veřejná prostranství. Představují se jiným způsobem a překvapují díky doprovodným programům novou dimenzi poznávání.

Zahrady Zámku Troja

V Troji si budete moci prohlédnout nádherné rozsáhlé zámecké zahrady, zúčastnit se doprovodných programů, dozvědět se informace o novém projektu Bio Troja a samozřejmě se můžete zajít podívat na nově otevřenou výstavu Jana Kováříka: Colorbond.

Doprovodný program

Kromě komentovaných prohlídek se můžete těšit na další venkovní doprovodný program. V sobotu na vás bude čekat například koncert umělce Petra Nikla a Ondřeje Smeykala. Vystupují společně v různých obměnách mnoho let a jejich představení pokaždé reaguje na prostředí, ve kterém se odehrává.

Niklovu světelnou eférii pohyblivých objektů dotváří Ondřej Smeykal akustickou hrou na gong a didgeridoo, což je dechový hudební nástroj australských domorodců, který patří mezi jedny z nejtypičtějších symbolů Austrálie.

Úvod do broučí architektury

„Na sobotní permakulturní dílně, určené pro všechny od 7 do 90 let, se seznámíte s tím, jak vylepšit soužití člověka a hmyzu ve městě i v krajině. Navíc se dozvíte, jak levně a jednoduše vyrobit vhodný úkryt pro naše šestinohé soudruhy. Svůj broučí pension si můžete odnést domů, nebo jej umístit v trojské zámecké zahradě,“ lákají na akci její organizátoři.

Na celém světě totiž rekordně ubývá hmyzu a podle odborných studií hrozí, že za sto let vymizí úplně. Markantní ubývání v první řadě způsobuje intenzivní zemědělství, užívání pesticidů, ale přispívá k němu také urbanizace a klimatické změny. Je potřeba, abychom jim nechali prostor, kam se mohou ukrýt před nepohodou, predátory, kde mohou přezimovat a vyvést tam rodinu.

Pro stavbu obydlí použijete přírodní volně dostupné materiály a zkušení lektoři vám pomohou vymyslet konstrukci, která je pro škvory, čmeláky, včely samotářky, stonožky i mnohonožky vhodná a útulná. Můžete si také poslechnout, jaký hlas různý hmyz vydává.