Představte si: léto, dobré italské víno a k tomu ještě báječný italský film. Není to příjemně strávený večer? A tohle všechno můžete zažít na nádvoří Colloredo-Mansfeldského paláce, který se nachází v těsné blízkosti Křížovnického náměstí.

Toto náměstí je považováno za první náměstí římského typu v našem hlavním městě. A navíc všude kolem něj jsou nádherné historické budovy od italských architektů - zkrátka „malá Itálie“. A zde si můžete vychutnat postupně několik filmů režiséra Paola Sorrentina.

Paolo Sorrentino

Tento italský filmový režisér, scenárista a herec je považován za jednoho z nejprogresivnějších a nejoriginálnějších tvůrců současného filmového světa. Točí především příběhy o lidské osamělosti, stáří, mládí, politice, populismu, ale také o úplně obyčejných věcech. A vždy neobyčejným způsobem, kde nechybí nadhled.

Jeho filmy jsou známé i díky dokonalé souhře obrazu a hudby a hlavně díky na první pohled vzrušující nejednoznačnosti daného příběhu. Sorrentino je zkrátka umělec.

Mládí

Prvním filmem, na který se můžete v Karlovce podívat, je snímek s názvem Mládí (La giovinezza) z roku 2015, v němž se rozvíjí hlavní téma stáří. Prostředím se stává švýcarský luxusní lázeňský hotel, kde se setkají dva staří přátelé Fred a Mick, hudební skladatel a filmový režisér.

Ve snímku se střídají křehké momenty se suchým humorem, vše samozřejmě podtrženo dokonalou hudbou, tentokrát od Davida Langa. Třešničkou na dortu je hvězdné obsazení v podobě Harveyho Keitela a Michaela Cainea s překrásnou Rachel Weisz, dokonalou Jane Fonda a také mladičkým hercem a režisérem Paulem Dano.

Snímek získal nominace na všechny důležité filmové ceny, ale proměnil jenom ty od EFA za Nejlepší film, režii a herce, kterým se stal Michael Caine.