A budou ho doprovázet zvuky. Můžete si poslechnout tóny hudebního nástroje koru nebo se vydat na zvukovou procházku instalací Tichý labyrint. 

Jak zní africká lyra

Kdy se vám podaří zaposlouchat se do nádherného zvuku západoafrické harfy neboli koru? Hudebník a učitel hry na tento krásný nástroj, Jaroslav Mugrauer, vám ji předvede v celé své kráse.

Od devadesátých let působil tento hudebník ve skupinách jako Extasy of Saint Theresa, Činna nebo OTK. Aktuálně se vedle hry na bicí věnuje intenzivně výrobě těchto strunných nástrojů, studiu a výuce. V roce 2018 navštívil Gambii, kde si prohloubil své znalosti a setkal se dokonce s mnoha hráči naživo.

Tichý Labyrint

Procházka instalací Tichý labyrint v zahradách, kterou připravili Michal Kindernay a Barbora Chmelová ve spolupráci s entomologem Tomášem Vendlem, vám umožní zjistit, jaké zvuky vydávají různé druhy hmyzu.

Tomáš Vendl, který pracuje ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, se s vámi navíc podělí o znalosti, jak a kde který hmyz žije a v čem jsou pro člověka různé druhy důležité. Klimatická změna, pesticidy a monokultury jsou totiž nejspíš příčinou smutného úbytku biodiverzity obecně včetně mizení hmyzu ve městech i zemědělské krajině.

Michal Kindernay se zabývá zvukovým znečištěním v městské krajině, dopady lidské činnosti na přírodu a převádí je do audiovizuálních záznamů. Barbora Chmelová je zase ekoložka, která se zaměřuje na tropické zemědělství a změnu klimatu, propojování oborů a přesahy do společenských a globálních témat.

Vábení nočních motýlů

Milovníci nočních motýlů pak mají možnost účastnit se pozorování s odborným výkladem lektorů, včetně ukázky techniky vábení nočního hmyzu na umělé světlo. Svou práci představí fotografka Marie Steinerová a entomolog Jan Šumpich.

Před několika lety se mi otevřel svět zdejších nočních motýlů, kteří přilétají v noci do mého okna v malé vísce v západních Čechách. Jejich barevnost, kresby na křídlech a jemná stavba těl jsou fascinující. Stali se mou hlubokou vášní. Podnikám za nimi noční výpravy do okolních luk a lesů, snažím se fotoaparátem zachytit jejich křehkou krásu a pokouším se tak zprostředkovat spojení s nesmírně malebným, zranitelným, bezhlasým světem,” sdělila ke své práci Marie Steinerová.